Отспускат 14 000 лв. за обучение по програмиране и дигитални науки на кюстендилски ученици

14 000 лв. за обучение по програмиране и дигитални науки на ученици от община Кюстендил ще отпусне Общинският съвет в града. Докладната ще бъде разгледана на сесия на Общинския съвет на 29 юли. Също така ще сбъдат осигурени квалифицирани преподаватели, които ще обучават учениците в 2 центъра – в ПМГ и ОУ “Марин Дринов”. „През миналата учебна година часовете по тези специалности са преминали при голям интерес. Затова има идея и тази година обучението да продължи. Квалифицирани преподаватели ще водят обученията, за да могат учениците да разширят своите компетентности и умения. За обучението са необходими 14 000 лева, то е за ученици от 4 до 7 клас”, обясни на пресконференция председателят на Общински съвет Иван Андонов.

Друга докладна на предстоящото заседание е за отпускане на финансова помощ за изграждане на храм в село Жабокрът. Нужната сума е 6500 лева. С вдигането на „Св. Вмчк. Димитър“, хората в Жабокрът ще имат свой параклис и няма да им се налага да пътуват до други села, за да се черкуват.

Има предложение Веселин Лучански да стане почетен гражданин на Кюстендил. „Той  е едно много популярно име, деятел на спорта в България, един от пионерите на йогата. Той е прославил Кюстендил  по целия свят. Наскоро навърши 80 години и във връзка с юбилеят му инициативен  комитет подаде заявление до община Кюстендил”, разясни Иван Андонов.

Лучански е роден в Кюстендил, но от години живее  и работи в Канада.

В двевния ред на заседанието са включени общо 26 докладни. Голяма част от тях касаят изменения на проекти за устройствени планове. Има и докладна записка за провеждане на извънредно заседание на Общото събрание на ВиК.

9 постоянни комисии ще заседават в понеделник и вторник преди сесията.