От гетото на Бразилия до посланик на мира и мениджър в България: Бразилецът Руджиеро Перейра: Петрич е вторият ми дом

Желая на “Беласица” да влезе в “Б” група, готов съм да доведа в отбора класни футболисти

Руджиеро Перейра е бивш бразилски футболист, защитник. Той е първият бразилец, играл в българската “А” група. Бил е играч на петричкия „Беласица“. След края на кариерата си става футболен  агент, осъществил множество трансфери на бразилски футболисти в български отбори. С него разговаряме на любимата му тема футбол, за Бразилия, Петрич и „Беласица“:

-Джери, кажи нещо за себе си.

-Роден съм на 14.12.1965 година. На 55 съм… Играл съм футбол в пет държави, една от които е България. Тук съм близо 30 години. Имах бизнес в Бразилия, но нещата не вървяха, не само заради Ковид-19. Взех мерки и станах представител на UNEF/ONU – благотворителна организация. Работя за мира и за хората. Идвам от гетото, където е ужасно, срещал съм много пъти смъртта. На 10 години съм лъскал обувки по улиците и от тогава до сега не съм спрял да работя. Уча интензивно езици, защото това ми е хоби. В свободното си време върша нещата извън футбола – тренирам във фитнес зали и плувни басейни.

-Какво става с дъщерите ти? По-голямата беше модел, нали?

-Да, Наталия продължава да е модел благодарение на Господ и нейния талант. Другата ми дъщеря Бруна е диетолог.

 

-Как стана така, че заигра извън Бразилия? Част от кои български отбори си бил?

– Излязох от Бразилия да играя на проби в Португалия и успях да подпиша договор, благодарение на което играх там пет години. Срещнах се с Пламен Петков, който ме покани да играя в елитния български отбор “Славия”. Пристигнах в отбора на „белите” през 1993 година, където бях два сезона. След това играх в отборите на “Шумен”, “Локомотив” /София/ и “Беласица” /Петрич/, където през 1998 година приключих футболната си кариера.

-Кои футболисти насочи в “Беласица”?

-Спомням си за Клаудиано, Фабио, Жулио Цезар, Вава, Маркиньос, Жуниван ди Мело, Салис, Диней. Салис в момента е треньор на юноши до 16- и 17-годишна възраст, Диней се занимава с момчета от 15- до 18-годишна възраст. За съжаление Фабио получи инфаркт и почина. Поддържам връзка с всички останали, само с Клаудиано не, защото той се затвори в неговия град и не иска контакт с приятели от футбола.

-На какъв принцип е организиран футболът в Бразилия?

-В Бразилия има доста дивизии. Само два клуба от България могат да привличат футболисти от нашата “А” група, защото трансферните суми са много високи. В група “Б” също заплатите са много високи. При това положение е възможно привличане на футболисти само от серия С и Д. Всеки щат има шампионат до месец април и дотогава всеки играе срещу всеки. Наблюдавам точно тези мачове, защото от там избирам кои футболисти да трансферирам. CBF е органът в Бразилия, който организира футболните първенства и турнири и този за купата на страната.

-Възможно ли е Бразилия да си върне авторитета на футболна сила в света, както бе преди години?

-Бразилия няма да има този авторитет като №1 в света, както бе преди години. Винаги ще има добър национален отбор, но футболистите са повече манекени на терена, отколкото мъжкари, както е било преди.

-Би ли разказал нещо за Краля на футбола – Пеле? Кой футболист определяш за негов заместник в Бразилия и на планетата?

-Пеле остава завинаги Краля на футбола в света. Той има принос, независимо че е на 80 години и внася респект не само в Бразилия, но и по целия свят. Много е интелигентен и сериозен и това го прави идол сред обществото и като гражданин. Никога няма да има футболисти като Пеле и Марадона. Бразилският Роналдо и Роналдиньо и португалският Кристиано Роналдо са най-близо до Пеле и Марадона. Ромарио и Христо Стоичков също са легенди, скоро други като тях няма да се родят. Футболът става все повече силов и губи красотата си.

-Проявяваш ли интерес към “Беласица”? Знаеш ли в коя група играе мъжкият отбор? Поддържаш ли връзка с някой от футболистите?

-Поддържам връзка с Георги Петров, който в момента работи в петричкия клуб. Ако се нуждае ръководството от моята помощ, съм готов да помогна, но трябва първо да влязат в “Б” група и ще доведа поне един класен футболист като Вава.

-Какви са ти впечатленията от футбола в България в момента?

-Въпреки кризата, виждам подобрения във футбола. Доста хора правят много за развитието му, аз съм позитивен човек и смятам, че макар и бавно, нещата ще се оправят. Има и такива, които пречат, но това е навсякъде.

-Кои футболисти си довел в България?

-Последните, които съм трансферирал, са Андерсон в отбора на “Царско село”, Родриго Енрике от “Черно море”, също и някои от “Лудогорец”, но те са тук благодарение на мен съвместно с  колеги партньори.

-Познаваш ли Христо Стоичков? Какви са отношенията ти с него?

-Христо Стоичков е иконата на българския футбол и на няколко пъти съм бил с него на една маса. Безкрайно съм благодарен, че ме покани на неговия 50-годишен юбилей. На стадион “Васил Левски” се запознах с почти всички мои идоли, участници в този незабравим футболен спектакъл. Стоичков е човек на народа, желая му много здраве, защото всяка държава трябва да има свой идол. Това дава надежда на подрастващите поколения да достигнат постиженията на такава голяма личност като него.

-Би ли посетил Петрич отново?

-Чувствам Петрич като мой дом и винаги, когато минавам, спирам да изпия чаша червено вино. На няколко пъти получавам покани от приятели като теб и семейството ти, посрещали сте ме и очаквам това да става и занапред. Истинските приятели са много важно нещо в живота на всеки човек.

Как се справяте в Бразилия с пандемията, която обхвана целия свят?

-Почти всичко работи в Бразилия. На младите хора не им пука, не пазят режима и ограниченията, спуснати от държавните органи. Надявам се с ваксината да излезем от тази незавидна ситуация.

-Какво си пожела за 2021 година?

-Думата на 2021 година е живот. Най-ценното нещо на този свят е човешкият живот. За жалост един мой брат почина от Ковид-19, това е моят истински приятел Никола Спасов. Затова трябва да ценим живота.

-Какво ще пожелаеш на спортната общественост в Петрич?

-Първо да присъствам на мач на “Беласица” в “Б” група, а после и в “А” група.

Ташко СУЛЬОТОВ