От много икономии НЗОК завърши 2018 година с 14 млн. лв. излишък

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е приключила 2018 година с излишък от 14 млн. лева, става ясно от стенограмата от първото за годината заседание на Надзорния й съвет. Причината е, че в последните дни на годината са били събрани повече от планираните здравни осигуровки и така са останали неусвоени 14 млн. лева, които се връщат обратно в държавиня бюджет.
Положителната развръзка идва след година на тежки рестрикции и икономии, за да може касата да се вмести в бюджета си, който тръгна с дефицит в разходите за лекарства и скандал за дълговете й в чужбина.
За поредна година бюджетът на НЗОК се оказва с подценен приход от здравни осигуровки, който го спасява в края на годината. За 2018 година преизпълнението е 78 млн. лв, от които 67 млн. лв. са здравноосигурителни приходи.

“Благодарение на това нямаме просрочени задължения за следващата година за медицински дейности. За здравноосигурителни плащания допълнително са усвоени 189 млн. лв. спрямо планираните в Закона за бюджета на НЗОК, от които близо 70 млн. лв. са от преизпълнение на приходите, компенсирани промени на разходите и трансферите и 114 млн. лв. преразпределен резерв. Най-голямо е увеличението на разходите за лекарства, спрямо планираните средства в Закона за бюджета (130 млн. лв.) и на разходите за болнична медицинска помощ (57 млн. лв.)“, обяснява председателят на Надзорния съвет Жени Начева.
Начева обяснява също, че излишъкът от 14 млн. лева сега няма да може да бъде харчен от НЗОК, но припомня, че в бюджета за 2019-а е планиран дефицит от 50 млн. лева, който ще бъде финансиран именно с пари от преходни остатъци от предходни години по сметки на касата в БНБ.
Излишъкът от 14 млн. лева може да се ползва евентуално през 2020 година, стана ясно още от обясненията на Начева: “Живот и здраве, 2020 година, който ще се занимава с бюджета на касата, да има предвид акумулираните средства по сметки и би могло да се планира при наличие на възможност да се разчетат като право на разход“

 

Източник: mediapool.bg