От Сдружение по туризъм-Кюстендил настояват гратисен период и зелен сертификат за предприятия и администрациите


От Сдружението по туризъм в Кюстендил настояват за осигуряване на гратисен период, в срок не по-малък от един месец, за изпълнение на последната заповед на здравния министър.

Сдружението настоява и за едновременно въвеждане на задължителен зелен сертификат за всички отрасли и сектори, упражняващи стопанска дейност, включително и производствените предприятия, държавните и общински администрации, агенции и ведомства.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

ДО

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ДО

МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА

ДО

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАТ КЮСТЕНДИЛ

ДО

ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА БХРА

ОТ

„СДРУЖЕНИЕ ПО ТУРИЗЪМ“

КЮСТЕНДИЛ

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

 

Относно: Въвеждането на Заповед ХРД-01-856/19.10.2021г на МЗ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Със Заповед ХРД-01-856/19.10.2021г г. се въвеждат допълнителни временни противоепидемични мерки на територията на република България.В голямата си част, те засягат и грубо ограничават стопанската дейност на заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от закона за Туризма. Въпреки дискриминативното отношение, ние сме убедени, че масовата ваксинация е най-прекия път към връщане на нормалния живот на обществото и се ангажираме да съдействаме максимално за ускоряване на процеса.За нас остава необяснимо, обаче, противопоставянето на браншове и въвеждането на мерки, които засягат определени бизнеси, а цели сектори (администрация, производство и всички сфери на стопанска дейност) остават извън погледа на здравните власти.Не искаме нищо повече от справедливост, равни условия и възможности.

На свое общо събрание днес, 21.10.2021г. ние, членовете на Сдружение по туризъм Кюстендил се обединихме върху следните искания, които са условие за оцеляването на бизнесите ни и справянето със задълбочилата се здравна, социална и финансова криза.

1.Осигуряване на гратисен период, в срок не по-малък от един месец, за изпълнение на заповедта от засегнатите отрасли, за да сме в състояние максимално гъвкаво и коректно да въведем новите изисквания в дейността си.

2.Едновременно въвеждане на задължителен зелен сертификат за всички отрасли и сектори, упражняващи стопанска дейност, включително и производствените предприятия, държавни и общински администрации, агенции и ведомства.

3.Задължително включване на тест за антитела като условие за издаването на зелен сертификат.

4.При неизбежна нужда за евентуално въвеждане на нов локдаун, той да обхваща целия стопански живот на страната, с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки и банки, доставчици на куриерски услуги и телекомуникационни оператори и да бъдат приложени икономически мерки за обезщетения на затворените бизнеси и персонал.

Призоваваме държавата, в лицето на здравния министър, да се отнесе отговорно към поставените въпроси и да предприеме мерки по корекция на заповедта в най-кратък срок.В противен случай, сме готови да предприемем всички позволени от закона действия, необходими за физическото и икономическо оцеляване на бизнесите, запазване на работни места и най-вече на здравето на населението, както на локално, така и на национално ниво.

Решени сме да отстояваме правата си. Ще работим по правилата и ще спазваме мерките, само ако държавата наистина се вслуша в нашия глас и предприеме разумни и навременни действия.

 

С Уважение:

„Сдружение по туризъм“

Кюстендил