От фитнес залата в Симитли до професионална кариера, или как Влади Димитров от Полето жъне успех след успех в културизма

  • Спортувайте, защото спортът е здраве

  • Не спирайте да следвате мечтите си, защото те се сбъдват, каза шампионът

32-годишният Владимир Петров Димитров, родом от село Полето, община Симитли, за пореден път донесе повод за гордост на своите съграждани, след като в неделя стана шампион и абсолютен шампион в категория до 80 кг на Balkan Grand Prix 2021.

За първи път Влади влиза във фитнес зала в Симитли преди 10 години, воден от желанието да промени себе си, защото както самият той се описва:

Аз бях много слабичко момче и просто исках да заякна малко. Никога не съм си мислил, че ще се занимавам с този спорт професионално“.

С времето, ходейки на фитнес, Владимир започва да харесва много това, което прави, и начина, по който променя себе си и тялото си, което от своя страна започва да му носи голямо удоволствие, но и мотивация да се развива все повече.

Естествено винаги съм си мечтал един ден да приличам на културистите от списанията“, споделя той.

10-години по-късно Влади стремглаво върви по пътя към успеха и към сбъдване на голямата му мечта – участие в Mr. Olympia!

За да стигне до нивото, на което е, Владимир Димитров, освен строг хранителен режим и тежки тренировки, разчита изключително много на своя треньор Благой Ангелов. Именно треньорът му е човекът, който вижда във Влади потенциал за състезателна кариера.

„Срещнах Благой Ангелов случайно, след като реших да сменя залата, в която тренирах, защото вече имах нужда от по-голяма. Благой ме забеляза и ми предложи да се явя на едно състезание по бодибилдинг. Това ми се стори доста интересно, затова реших да приема. След тримесечна подготовка с него се явих на турнир „Хеброс“ в град Пазарджик. Тогава бях 69 кг, трябваше да се състезавам в категория до 70 кг, но нямаше такава, затова се пуснах в категория до 80 кг и победих. На първото си състезание, макар да бях с над 10 кг по-лек от останалите участници, успях да ги победя“, разказва Влади.

Еуфорията от победа окрилява спортиста и неговия треньор, който вижда, че Влади има голям потенциал за развитие, което ги отвежда на следващо състезание – Балканско първенство по бодибилдинг в Румъния. Влади отново успява да спечели първото място в категория до 70 кг, следва още едно успешно състезание и първо място за него, този път в България.

На 10 октомври 2021 г. Владимир Димитров и треньорът му Благой Ангелов постигат най-голямото постижение за състезателя до този момент – първа титла „Абсолютен шампион“. След броени дни Влади заминава за поредното си състезание, този път в град Будапеща, Унгария. Надпреварата е от изключително голямо значение за професионалния път на нашия състезател, защото ако отново стане „Абсолютен шампион“, то ще спечели про карта, която ще му даде възможност да се явява на най-големите професионални сцени в света, но също така ще му позволи да се бори за участие в Mr. Olympia.

Про картата ще ми даде възможност – един ден да стигна до най-голямата професионална сцена в света Mr. Olympia, която е мечта за всички културисти, но много малко успяват да стигнат до нея“, допълва Влади.

До края на годината Владимир от село Полето има още едно състезание в град Букурещ, Румъния. То е насрочено за месец ноември и ще бъде последното на Влади за тази календарна година.

Както вече стана дума, Владимир „плаща за всеки свой успех висока цена“, която се изразява в усилени тренировки, строг хранителен режим и много лишения.

„На първо място нямам никакво свободно време, почти не излизам никъде. Извън залата ходя единствено на работа. Смятам, че когато преследваш дадена цел, не трябва да се разсейваш с други неща, а да я преследваш до край“, категоричен е Влади.

А ето как изглежда един тренировъчен ден на нашия спортист: Сутрин става в 06,00 часа, за да направи 1-часова кардиотренировка на гладно; следва закуска, която се състои от овесени ядки и яйца. Следва 8-часов работен ден за Влади, който изкарва прехраната си с тежък физически труд на строителни обекти. В рамките на работния си ден има още три хранения, които приготвя предварително, за да не нарушава режима си. Веднага след работа отива във фитнес залата, където тренира от 19,00 до 22,00 часа. Вечеря и си ляга, за да повтори всичко отново през следващия ден.

Оказва се, че да си професионален културист, е скъпо удоволствие, поради което Влади разчита на голяма подкрепа, която му оказват кметът на община Симитли Апостол Апостолов и народният представител в 44-тото, 45-ото и 46-ото Народно събрание Стефан Апостолов.

Храната, която ми е необходима, си я осигурявам сам, но за останалите неща, свързани със спортната ми кариера, разчитам много на подкрепата, която ми оказват Стефан Апостолов и кметът Апостол Апостолов. Те ми помагат, за да покрия разходите си за състезателни такси, хотели, пътни и прочие. Това е изключително скъп спорт и без тяхната подкрепа нямаше да стигна до тук, допълва той.

Владимир Димитров е благодарен на всички, които го подкрепят, но най-вече на треньора му Благой Ангелов, който винаги е вярвал в него и е бил до него.

„Той никога не ми позволява да спра да вярвам в себе си, дори когато се съмнявам. Благодарен съм и на Стефан Апостолов, както и на цялото ръководството на община Симитли, начело с кмета Апостол Апостолов, защото без тяхната подкрепа и финансиране това, което ми се случва, би било невъзможно. Специални благодарности изказвам и на семейството си, защото те ме подкрепят изключително много“, посочи той.

Младата надежда на Симитли в културизма се обърна със специално послание към всички: „Спортувайте, защото спортът е здраве! Независимо какъв спорт ще изберете – плуване, футбол, фитнес, тренирайте и не спирайте да следвате мечтите си, защото те се сбъдват!