ОУ „Св. Климент Охридски“ в Дупница вече с визия на елитно школо

Новият директор Юлиана Борисова

Модерни стаи, зелени кътове за отдих, мултимедия и стипендии посрещат учениците от 15 септември

Учениците в дупнишкото ОУ „Св. Климент Охридски“ ще се обучават в изцяло обновени класни стаи през новата учебна година. Това стана възможно благодарение на отпуснати от Министерството на образование средства за ремонта на шест стаи.
Фасадата на училището е преобразена, коридорите също са освежени, като на всеки етаж има и обособени кътове за почивка на учениците. Там са подредени растения и рисунки са самите възпитаници. На третия етаж има и специално оборудван кабинет с модерна мултимедийна дъска, на която ще се провеждат различни иновативни уроци.
„Благодарение на отпуснатите средства успяхме да преобразим шест класни стаи – мазилка, окачени тавани, сменени врати.

Част от изцяло ремонтираните стаи

Помещенията са като нови и са изключително уютни и красиви за обитаване от страна на децата от началния етап на обучение. На първия етаж ще се помещават класните стаи на учениците от 1-ви до 4-ти клас и подготвителната група, а тези от 5-и до 7-и клас ще използват третия и четвъртия етаж с оглед спазването на противоепидемичните мерки. Абсолютно всичките ни класни стаи са оборудвани с компютри и мултимедия, която да улеснява работата на колегите. Коридорите също бяха ремонтирани и освежени и училището ни вече изглежда по съвсем различен начин.

Всяка класна стая е оборудвана с мултимедия.

От 2 до 14 септември имаме обучения по проекта „Равен достъп до училищното образование в условията на кризи“. Целта е да подпомогнем справянето на децата във варианта за обучение в електронна среда, ако прибегнем до този момент. Така учениците ще могат да боравят по-добре с платформата, чрез която ще се обучават. По този начин тяхната работа и обучение ще бъдат олекотени. Учителите вече минаха това обучение. От 15 септември вече въвеждаме и електронния дневник през платформа, като махаме хартиения носител. Такова е развитието на национално ниво и ние ще се съобразим с него, така ще олекотим малко и бумащината, с която колегите трябваше да се занимават.

Входът на училището е освежен и с нова табелка.

Ще продължим да работим и с ученици, които са на самостоятелна форма на обучение, за които се изготвят индивидуални учебни планове. Училището ни разполага с логопед, ресурсен учител и психолог. Предлагаме ги като услуги и децата ги ползват достатъчно добре по график“, каза пред „Вяра“ новият директор Юлиана Борисова.
За първи път прага на училището ще прекрачат общо 19 първокласници, чиито класни ръководители ще бъдат Гергана Спасова и Снежана Койова. Всички първолаци ще получат прекрасни подаръци, осигурени от кмета инж. Методи Чимев и община Дупница, както и от Ротаракт. Изненадите ще очакват учениците в класните стаи на първия учебен ден.

Учебниците и пособията вече чакат децата за първия учебен ден.

Пълните отличници в прогимназиалния етап на обучение от миналата година също ще бъдат зарадвани. Група от дарители е осигурила за тях ежемесечна стипендия от 40 лева на дете. Тези, които са с успех над 5,50, пък ще получат еднократна награда от 100 лева като стимул за положените усилия през изминалата учебна година.
Общият брой на учениците в ОУ „Св. Климент Охридски“ през новата учебна година е 205. Втори, трети и четвърти клас също се състоят от по една паралелка, докато в прогимназиалния етап пети, шести и седми клас на училището ще се обучават по две паралелки. Подготвителната група е смесена и досега в нея са се записали 12 деца. Едно от тях е на 5 години, докато другите са 6-годишни.
Учебното заведение започва новата година като основно училище, след като е дошла заповед на 29 юни за преобразуването от средно му в такова, което обучава ученици само до 7-и клас. Новият директор Юлиана Борисова встъпва в длъжност официално от 6 юли и веднага се захваща със задачата да преобрази училището.
„Опитваме се да свършим възможно най-много полезна работа. Колегите са достатъчно ерудирани и големи професионалисти. Силно се надявам с моя помощ и тяхното съзнание колективът да продължи да работи така. Надявам се да успеем през тази година да привлечем колкото се може повече съмишленици, които да видят хубавия вид, който придоби училището ни. Аз съм сигурна, че това ще бъде забелязано. Когато преди няколко месеца имаше избори и родителите влизаха и виждаха тези мизерни класни стаи, това ги демотивираше да запишат децата си тук. Училището вече е друго. Никога не съм се съмнявала в качествата на персонала, било то педагогически или непедагогически. Но наистина приветливият външен вид на сградата и стаите играе решаваща роля“, допълни Борисова.

Тя сподели, че има идеи да търси национални програми и проекти, по които да се кандидатства за облагородяването двора на училището:
„Ще търся съдействие и варианти, така че дворът на нашето училище да бъде еднакво привлекателен, както вече е и сградата. Голяма част от щетите са нанесени от деца, които не са наши възпитаници. Те го ползват като спортна площадка. Сега работим по закупуването на пейки и кошчета за двора. Така ще се опитаме постепенно да накараме и тези деца да станат по-съзнателни. Знам, че ще трябват много усилия, но съм сигурна, че с общи усилия ще успеем. Боядисахме фасадата на училището откъм физкултурния салон, където бяха изписани всевъзможни надписи, които не бяха лицеприятни. Разбирам изкуството и някои рисунки и графити, децата го обичат, но мястото за подобни изяви не е там“.

Рисунки на възпитаниците на училището красят коридорите.

Доказателство за това колко важно е да се набляга на спорта и площадките за физическо възпитание и спорт са двама от настоящите възпитаници на училището – националната състезателка Дея Милтанова и бронзовият медалист на Републиканското първенство за деца до 10 години по тенис на маса Кирил Кирилов.
Относно басейна в ОУ „Св. Климент Охридски“ Юлиана Борисова заяви, че издръжката му е непосилна задача за бюджета на училището и за него трябва да има съдействие от по-горни институции.

Друго нововъведение е термокамерата, която ще измерва телесната температура на учениците.

Друго нововъведение е поставената терморамка на централния вход на училището. Оттам ще влизат децата от началните класове, чиято телесна температура ще бъде измервана от уреда. От другия вход пък ще влизат учениците от прогимназиалния етап. Идеята е двата потока от ученици да не се срещат и да не се получава струпване на по-голям брой деца. По този начин ще се облекчи и работата на медицинската сестра, която ще застава на задния вход, посрещайки по-големите ученици. На много места в училището са поставени и дезинфектанти.

Димитър ИКОНОМОВ