Официална церемония в Самоков! Нели Гаврилова е носител на националната награда за фотографско изкуство

  • Тази година постъпиха рекорден брой фотографии – 1625 от 136 автори

  • Заради силната конкуренция журито определи две втори награди. Грамота и чек за 500 лв. получиха Александър Иванов и Генчо Петков

Носителят на Националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” за 2021 г. за ярко творческо присъствие в съвременната фотография е Нели Гаврилова, съобщиха от община Самоков. Тя получи статуетка, грамота и паричен чек от 1000 лв. Наградата връчи кметът на община Самоков Владимир Георгиев на церемония в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” – Самоков.
На събитието присъства и авторът на статуетката “Анастас Карастоянов” Маргарита Иванова, която също лично поздрави носителя на националната награда по фотография за 2021 г.
Наградата за фотографско изкуство за 2021-ва се присъжда за черно-бяла фотография, селектирана от пет категории: портрет, природа, улична фотография, спорт, експериментална фотография. Всеки участник можеше да участва най-много с пет фотографии в категория. Решението за удостояване с наградата и подбора на участниците във финалната изложба взе жури в състав: доц. Никола Лаутлиев, доц. д-р Красимир Андонов – преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Милан Христев – носител на национална награда по фотография „Анастас Карастоянов 2017”, и Владимир Георгиев – кмет на община Самоков. Кметът откри церемонията, като изрази задоволството си, че учредяването на Националната награда „Анастас Карастоянов” през 2017 г. е с тенденция за устойчивост и се превърна в част от културната история на Самоков. „Благодаря на всички Вас, които сте тук – участници, жури и най-вече граждани, защото без вас една такава инициатива би останала само идея… Надявам се, че с всяка изминала година наградата „Анастас Карастоянов” ще се утвърди като мерило за съвременното фотографско изкуство и ще имаме възможност да виждаме много стойностни творби, които са не само наслада за окото, но и емоционално приключение за всеки, докоснал се до тях. Община Самоков има привилегията чрез националната награда „Анастас Карастоянов” вече да бъде и част от съвременното фотографско изкуство”, каза в словото си кметът Георгиев.
Тази година постъпиха рекорден брой фотографии – 1625 от 136 автори. Журито бе изключително затруднено да определи селекция за финалната изложба, като след сериозно обсъждане се спря на 91 фотографии на 48 автори.
Тази година заради силната конкуренция журито определи две втори награди. Грамота и чек за 500 лв. получиха Александър Иванов и Генчо Петков. Наградите връчиха Милан Христев и Красимир Андонов
Трета награда – грамота и чек за 300 лв., се присъди на Моника Драмалиева
Грамотите за класиране за финалната изложба на Национална награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов 2021” получиха:
Иван Андонов
Красимир Кънев
Любомир Бенковски
Нели Гаврилова
Виолета Апостолова
Здравко Господинов
Александър Карамфилов
Александър Иванов
Александър Пенджуров
Александър Чавдаров
Ангел Ненов
Антон Даскалов
Венцислав Василев
Генчо Петков
Гергана Симеонова
Дарина Петкова
Денис Бучел
Денис Манев
Десислава Игнатова
Димитър Петров
Елка Николчева
Емил Енчев
Златко Латев
Ивайло Андреев
Иван Григоров
Ивелина Берова
Иво Калоянов
Йордан Карабонев
Калин Костов
Калоян Николов
Катя Р
Костантин Зайков
Кристиан Хаджийски
Любомир Аргиров
Любомир Борисов
Милен Нейков
Мирослав Жеков
Моника Драмалиева
Нели Кръстева
Николай Танев
Силвио Томов
Станимира Шивачева
Стефан Дойчинов
Таня Атанасова
Тихомир Пенов
Явор Мичев
Яни Христов
Ясен Велчев