Официално! К. Костадинов иска конкурси за нови управители на ВиК и „Ученическо хранене” в Дупница

Костадин Костадинов

ОбС шефът внася докладни за сесията на 16 юли

Конкурси за нови управители на общинските дружества „ВиК-Дупница” и „Ученическо хранене” ще се проведат в Дупница. Процедурите ще стартират, ако на заседанието, насрочено за 16 юли, Общинският съвет вземе решение за това. Предложението за обявяването на конкурси е на председателя на местния парламент Костадин Костадинов, който на последната сесия на местния парламент поиска оставките на шефа на ВиК Илия Илиев и на неговия колега в „Ученическо хранене” Христо Пигов. Костадинов има намерение официално да внесе докладни записки за провеждането на конкурсите.

 

Илия Илиев

„На сесията на 16 юли ще внеса докладни записки, с които ще предложа Общинският съвет да вземе решение за провеждането но конкурси за управители на ВиК и „Ученическо хранене”. Договорите и на двамата управители изтекоха и съгласно наредбата за управление на общинските дружества трябва да се проведат конкурси. За ВиК процедурата дори трябваше да стартира по-рано. Благодаря на Илия Илиев за това, че 10 г. управлява това дружество. Държа да подчертая, че в първите години на мандата, тъй като общината беше в изключително тежко финансово състояние, нямаше възможност да подкрепи дружеството. След петата година, тъй като не можеше да се увеличи цената на водата, защото заради присъединяването ни към Асоциацията по ВиК не можеше да се внесе бизнес планът на „ВиК-Дупница”. По тази причина нямаше възможност за инвестиции в дружеството – за увеличение на заплатите на работниците, закупуване на техника и материали. Така Илия Илиев се измъчи. Няколко пъти е заявявал при мен, че иска да напусне. Спирал съм го, защото беше важно да остане заради консолидацията ни в асоциацията. Сега му благодаря, че не допусна кой знае колко големи аварии и че запази ВиК. Знаем, че много ВиК дружества в страната фалираха. Илиев не допусна фалит”, обясни Костадинов.

Христо Пигов

Относно „Ученическо хранене” ОбС шефът заяви, че е бил изключително ядосан и обиден от управителя Христо Пигов. Причината е неявяването на Пигов на заседанието на местния парламент за гледането на отчета на дружеството за миналата година. Същевременно Пигов също е направил немалко за дружеството, което заради пандемията и дистанционното обучение на учениците миналата година работи едва месец и половина. „Христо Пигов се появи миналата година, когато почти нямаше кой да бъде управител на „Ученическо хранене”. Въпреки всички пречки дружеството е с около 40 000 лв. задължения за миналата година. При положение, че при управителя преди Диана Борисова дружеството имаше 700 000 лв. загуба (Борисова, която аз и Вергил Кацов убедихме да стане управител, доведе загубите и приходите до 0 на 0, т.е. за 10 г. е спестила 700 000 лв.), Христо успя да стабилизара „Ученическо хранене”. Той смени мениджърските похвати, промени асортимента, увеличи предлаганите продукти и качеството на предлаганата храна, опита се да въведе електронни купони, независимо от ковид кризата и конкуренцията. По независещи от него причини беше стигнал до там да няма пари за заплати на персонала за Коледа. Представяте ли си какво му е било като управител да няма пари за заплати на хората?! Помоли общината за съдействие, но по една или друга причина не получи и се справи сам. Освен това на тези, които се упражняват по темата, ще кажа: като управител на ВиК Илия Илиев взимаше около 1300 лв. заплата – около 1000 лв. чисти, а Христо Пигов – около 800 лв.”, посочи Костадинов.

Председателят на местния парламент уточни, че в общината търсят управители за двете дружества по различни канали и се надява на появата на успешни кандидати. „Разчитаме на това, че след като се разгласи, че търсим управители, ще се намерят подходящи хора. Няма вътрешен човек, няма подготвен човек за нито едно от дружествата”, коментира Костадинов. Шефът на дупнишкия парламент за пореден път посочи, че „Ученическо хранене” не бива да остава като общинско дружество, тъй като не може да удържи на конкуренцията.

Припомняме, че Пигов е временно изпълняващ длъжността управител на „Ученическо хранене”, назначен до провеждането на конкурс. Той беше предложен за поста от групата на СДС в съвета, след като предишната управителка Диана Борисова напусна.

Както писахме, оставката на управителя на „ВиК-Дупница” се иска от жителите на Самораново, които напоследък протестираха два пъти пред община Дупница заради проблемите с водоснабдяването на селото.

Юлияна КОЛЧАКОВА