Още 3 фирми с картбланш да черпят минерална вода в Сапарева баня, други 4 ще имат шанса да купят общински земи в града и селата Паничище и Овчарци: Хотелиерите Константин Янев, Радослав Янков и Симеон Кацарски получават разрешителни за водовземане

ОбС -Сапарева баня
  • Предприемачите Кирил Петров, Георги Атанасов , Ивайло Константинов и Десислава Куйова могат да наддават за имоти

  • Общинските съветници увеличиха тръжните цени, наддаването за имота в Паничище ще тръгне от 75 лв./кв. м, в Овчарци – 6 лв./кв.м, а за ливада в Сапарева баня – от 100 лв./ кв. м

 

 

Още 3 фирми, занимаващи се с хотелиерство в Сапарева баня, ще могат да черпят минерална вода от местното находище. Общинският съвет в курорта даде картбланш за издаване на разрешително за водовземане на „Кедър 7” ЕООД, ЕТ „Константин Янев – Коко Хилс”, регистрирани в планинското градче, и „Томо строй” ЕООД- с. Овчарци.

Радослав Янков получава разрешително за водовземане на 0, 05 л/сек. Собственикът на „Кедър 7” ще снабдява с минерална вода 100-кубиков басейн и душове към него, които са част от стаи за настаняване с 50 места, намиращи се в града. Обектът е на етап издадено и влязло разрешително за строеж.

Константин Янев се сдобива с разрешително за водовземане на 0, 080 л/сек. Ще захранва 2 външни басейна от по 100 куб. м, джакузи с обем 2, 5 куб. м, вана за подводен душов масаж с обем 0,6 куб. м и 2 вани за подводни процедури от по 0,4 куб. м в къща за гости с механа, навес барбекю и вила „Коко Хилс”. Разрешителното на собственика на „Томо строй” Симеон Кацарски е за 0, 230 л/сек. Ще се ползва за снабдяване с минерална вода на атракционен комплекс с 3 басейна и 2 джакузита с обем 748, 2 куб. м, представляващи част от бъдещ обект басейн за обществено ползване в Сапарева баня.

И трите фирми ще могат да ползват водата за период от 5 години.

Местният парламент даде и съгласието си за продажбата на

4 терена, един от които в с. Паничище, два в с. Овчарци и един в Сапарева баня. Терените са включени в тазгодишната програма за управление и рапореждане с общински имоти и за всеки от тях има заявени инвестиционни намерения. Ще бъдат продадени след публични търгове с тайно наддаване.

Първият имот се намира в с. Паничище и е с площ 5 569 кв.м, предназначен е за хотелски комплекс. Заявление да го купи е внесъл дупничанинът Кирил Олегов Петров. Пазарната оценка, изготвена от лицензиран оценител, е  71 лв./ кв.м. без ДДС. Общинските съветници увеличиха цената и наддаването ще тръгва от 75 лв./кв. м.

Десислава Ленинова Куйова от с.Овчарци иска да купи два  от новообразуваните поземлени имоти в местността Ридо на Овчарци. Първият терен е с площ 1, 85 дка, а вторият – 600 кв.м. Оценката на лицензирания оценител е 3 лв. на кв. м. Тя също  бе завишена, като общинските съветници определиха начална тръжна цена 6 лв.

Четвъртият имот е с площ 5 дка земеделска земя в м. Черемидарнико в Сапарева баня, с пазарна оценка от 40 500 лв. – 8 лв./кв. м, изготвена от лицензиран оценител. Инвестиционно намерение за покупка на терена е внесено от „Уни Инвестмънт” ЕООД, в която съдружници са Георги Атанасов и лидерът на ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов. Намеренията са да бъдат изградени къщички за гости. Общинските съветници повишиха неколкократно цената на този имот и наддаването ще тръгне от 100 лв./ кв. м. Докладната записка на кмета Калин Гелев относно продажбата на този имот провокира недоволство. В социалните мрежи се чуха призиви, главно от общински съветници от опозицията, за бунт заради предложението и евентуалната сделка.  „Нищо драматично няма, само дето някои много писаха във фейсбук. Цените на три от имотите, които смятаме да продадем, бяха леко завишени, а на четвъртия – многократно. Теренът в м. Черемидарнико е с предназначение земеделска земя, начин на трайно ползване ливада, 8 категория, при неполивни условия. Цената на лицензирания оценител беше 8 лв./кв. м, увеличи се на 100 лв./ кв. м. Толкова – 100 лв. за кв. м, е била и през 2015 г., когато теренът е бил обявяван за продажба, но не се е появил купувач. Казват, че имотът бил много атрактивен. Колко е атрактивен, ще видим на търга”, коментира Гелев.

Опонентите на градоначалника пък са категорични, че оценката от 8 лв./кв. м и първоначално определената крайна цена от 40 500 лв. са многократно занижени. Посочват, че пазарните цени са от порядъка на 100 лв. за кв. м.