Още 6 класифицирани документа са открити в дома на Джо Байдън

Още шест документа с класифицирана информация са открити при претърсване на дома на президента Джо Байдън в Уилмингтън в щата Делауеър, съобщи снощи негов адвокат, предадоха световните агенции.

Някои от класифицираните документи и намерени с тях други материали, датират от времето, когато от 1973 до 2009 г. Байдън е бил в сенатор, представляващ щата Делауеър, каза адвокатът му Боб Бауър. Други документи са от 2009-2017 г., когато е бил вицепрезидент на Барак Обама.

Служителите на министерството са иззели и ръкописни бележки на Байдън, писани докато е бил вицепрезидент.

Бауър каза, че президентът Байдън е предоставил на правосъдното ведомство достъп до дома си за провеждане на претърсване на целия имот за потенциални негови записки докато е бил вицепрезидент и на класифицирани материали.

Джо Байдън и съпругата му Джил не са били в къщата по време на претърсването, което е продължило близо 13 часа. Шестте страници, съдържащи и секретна информация, са открити в частната библиотека на Байдън.

Намерените сега документи ще бъдат присъединени към друга група секретни правителствени документи, открити по-рано този месец в дома на президента в Уилмингтън, и през ноември 2022 г. в частния му офис в мозъчен тръст във Вашингтон, който Байдън запазил след края на вицепрезидентския му мандат през 2017 г.

Очевидните нарушения на режима за класифицираните и официални документи от администрацията на президента Барак Обама се разследват от бившия американски прокурор Робърт Хър, който беше назначен за специален адвокат този месец от главния прокурор Мерик Гарланд.

Белият дом увери, че ще сътрудничи на разследването.

Разкритията от последните няколко седмици предизвикаха притеснения сред съюзниците на президента, че офисът му не се справя с разрастващия се скандал.

Републиканците се опитаха да сравнят разкритията за Байдън с текущото разследване за начина, по който бившият президент Доналд Тръмп е боравил със секретни документи след своя мандат. Белият дом обаче по-рано каза, че двата случая са различни, тъй като екипът на Байдън сътрудничи на властите в тяхното разследване и е предал документи, докато Тръмп се е съпротивлявал да направи това до претърсването на ФБР в дома му във Флорида.

Министерството на правосъдието има наложена практика за случаите, свързани с неправилно боравене с класифицирана информация и да повдига наказателни обвинения само когато са налице данни, че някой да е възнамерявал да наруши закона, а не да е просто невнимателен или небрежен./ mediapool.bg