Павлова: Обществената поръчка за тол система пак е спряна заради нова жалба

По препоръка на премиера министърът в оставка проведе разговор с новоизбрания президент, на когото разяснява процедурата01-12-02-l-pavlova

Обществената поръчка на Пътната агенция за тол системата, срещу която се обяви новоизбраният президенат Румен Радев, ще бъде спряна отново заради жалба. Това съобщи министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова след разговор с избрания за президент на България.

Предния ден Радев обвини АПИ, че не спазва заръките на Бойко Борисов такива поръчки да се сключват само ако е неизбежно. Вчера премиерът в оставка пък настоя Павлова да го информира за подробностите, за да няма съмнения.

“Премиерът ми разпореди и проведох телефонен разговор с новоизбрания президент, в който му обясних, че поръчката не е новообявена, а за избиране на изпълнител на тол системата”, каза тя.

Павлова повтори това, което от АПИ вече заявиха – че поръчката е обявена още през през април 2016 година, но неколкократно е обжалвана, което няколко пъти е довело до нейното спиране. Министърът уточни, че по последната жалба Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла в полза на АПИ, че процедурата може да продължи.

„Както предвижда законът, когато компетентният орган се произнесе в наша полза, това ни дава възможността и правото да продължим тази стара обществена поръчка“, коментира Павлова. Тя е уверила Радев, че е възобновила старата процедура без промяна на условията, като единствено е удължила крайния срок за подаване на оферти, уточниха от МРРБ. Министърът изтъкна, че продължаването на обществената поръчка е станало след 21 декември, когато Борисов разпореди да не се обявяват нови поръчки, но категорично това нареждане се спазва след това.

„Обясних всичко това на новоизбрания президент и го уверих, че нито МРРБ, нито АПИ планираме и не сме обявявали никакви нови обществени поръчки“, добави Павлова. Тя подчерта, че е уведомила Радев и за това, че току-що е постъпила нова жалба в КЗК и така обществената поръчка ще бъде отново спряна временно. Тя е за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Офертите трябваше да бъдат подадени до 17 ч. на 5 януари, но очевидно сега това се отлага.