Пак ще се срещнем… след 50 години!

Випуск 1971 се завърна в родното училище в Батановци

С много мили спомени, прегръдки и сълзи отбелязаха кръгла годишнина от завършването на 8-и клас порасналите момичета и момчета от Основно училище „Христо Ботев“ в град Батановци. На емоционална приятелска среща, 50 години след последния ученически звънец, се събра Випуск 1971.

Изминалите години се стопиха, за да отстъпят място на възродилите се в паметта трепети, мечти, споделени моменти. Изплуваха една след друга забавни случки от живота в училище и извън него, вълнуващи и незабравими.

На прага на учебното заведение ги посрещна директорът Лилия Стойчева, която отправи топли думи и пожелания. Някогашните осмокласници засадиха дръвче – туя, в школския двор. Така те се включиха в инициативата за озеленяване, в която участват и съвременните поколения ученици.

„Изключително трогателно бе завръщането ни в родното училище. Снимахме се в класните стаи, които са напълно преобразени и реновирани. Останахме очаровани от материалната база – чисти, свежи и красиви кабинети“, разказа Ваня Пенкова. Самата тя има зад гърба си 43-годишен учителски стаж в целодневна детска градина и ОУ „Свети Иван Рилски“ – гр. Перник.

От Випуск `71 са излезли и още педагози, лекари, инженери. Всички те си спомнят с респект и благодарност за хората, „които ни дадоха много знания, възпитаха ни в морал, изградиха в нас ценностна система, която ще следваме, докато сме живи“.

Ваня Пенкова е категорична, че образованието в Батановци през онези далечни години е било на високо ниво. „Ние никога няма да забравим любимите си учители – Иванка Караманолова и Магдалена Николова от началния курс, Милка Антонова и Любомир Василев, които ни поеха след това, преподавателите по история – Иванова, по математика и физика – Баев и Баева, по физическо възпитание – Янев, по музика – Христов“, допълни тя.

А по време на цялата среща неотлъчно до учениците си беше още една обичана личност – учителката по руски език г-жа Горянова. Тя не криеше вълнението си от събитието, изпълнено с толкова много щастливи усмивки.

Бившите осмокласници бяха уважени и от кмета на Батановци Радослав Петров. Управникът ги посрещна като специални гости на празника на града – Вяра, Надежда и Любов. Под лъчите на септемврийското слънце те си обещаха да останат „един неразделен випуск“, а срещите им да продължат.

Светлана ВИДИНСКА