Пандемията сви пазара на автомобили в Дупница, доставките от Италия все по-трудни

В момента на Ботуша се унищожават хубави коли, които биха се купували у нас

Дупнишки търговци на автомобили втора ръка вече над година изпитват сериозни затруднения заради пандемията. В бранша са сериозно притеснени. „Пазарът навсякъде е свит заради пандемията от коронавирус. Има проблеми от всякакво естество. Дори в момента като че ли срещаме по-големи затруднения с доставката. Например в Италия, откъдето основно зареждаме автомобили, мерките са много по-строги. Там има жълти и червени зони и хората, които доставят автомобилите, не могат да напускат дадени райони, а те обикновено работят в няколко, поне два-три.
Отделно от това самите ни клиенти са затруднени с идването в България. При нас идват предимно купувачи от Гърция, Македония и по някой и друг сърбин. Имаше и хора от Украйна, които идваха за конкретни марки автомобили. Знаете как се пътува в момента, навсякъде искат PCR тестове, на много места все още не са отпаднали карантините. Всичко това отказва хората да  идват и да си купят автомобил. Определено сме в много труден период. Не става въпрос само за продажбата, а за всичко, свързано с бранша“, коментира пред „Вяра“ председателят на Сдружението на автомобилните търговци в Дупница Вергил Кацов.
По думите му доставката на по-евтини автомобили става все по-трудна и заради офертите, които предлагат заводите в Италия.
„Някои страни предприеха изкупуване обратно на стария ви автомобил, ако си купите нов. В Италия дават между 2500 и 3000 евро, при положение че си купите нов автомобил на изплащане. Единствено трябва да представите документ, че старата ви кола е откарана в автоморга. Мога да кажа, че в момента в една Италия се унищожават много хубави автомобили, които биха намерили пазар сред българските купувачи и тези от Балканите“, допълни дупничанинът.
Относно дезинфекцията той беше категоричен, че всеки негов автомобил веднага преминава през автомивка, преди да бъде изложен за продажба.

Димитър ИКОНОМОВ