ПАРАДОКС: Търговията между Русия и ЕС през 2022 г. е с осемгодишен рекорд

Търговията между ЕС и Русия достига 258,6 млрд. евро през 2022 г., което е връх през последните осем години. Търговският оборот между Русия и Европейския съюз (ЕС) достигна 258,6 млрд. евро през миналата година. Цифрата е рекордна за последните осем години, като вносът на стоки от Русия е достигнал рекордно високи стойности, изчисли РИА Новости на 7 март въз основа на данни на Евростат.

Вносът на стоки от Русия в ЕС се е увеличил с една четвърт през миналата година до 203,4 млрд. евро, като през 2012 г. е достигнал връх от 203,6 млрд. евро. В същото време износът на стоки от ЕС за Русия е спаднал до най-ниското си ниво от 2005 г. насам – 55,2 млрд. евро.

Според агенцията обаче този спад не е попречил на търговията да достигне най-високото си равнище от 2014 г. насам. През годината тя се е увеличила с 2,3% до 258,6 млрд. евро.

В резултат на това търговският дефицит на ЕС с Русия достигна 148,2 млрд. евро в края на годината, което е два пъти повече от този за 2021 г.

В същото време, както заяви по-рано през февруари Юрий Симачев, директор по икономическа политика във Висшето училище по икономика към Националния изследователски университет, Русия е успяла да намали зависимостта си от чуждестранни стоки. Според експерта заместването на вноса е било успешно, например в агропромишления комплекс (АПК). В този сектор Русия не само се е научила да задоволява нуждите си, но и е започнала да участва в световния износ с конкурентно предимство.

Освен това Министерството на земеделието заяви пред “Известия”, че Руската федерация все още е един от лидерите в производството на основни хранителни продукти, като пшеница, ечемик, слънчогледово олио, както и най-големият износител на тези продукти.

Както изтъкна руският президент Владимир Путин, политиката на сдържане и отслабване на Русия не успя да подкопае финансовата стабилност на страната, докато санкциите нанесоха сериозен удар върху цялата световна икономика./glasove.com