Парализираната 35-год. Илияна умря от глад и студ до трупа на майка си Николина Калайджийска в Благоевград

Съседът Иван: Двете живееха бедно; шефът на „Социално подпомагане” Ал. Балев: Илияна е била настанена в център, майка й я прибрала вкъщи

09-01-08-nik2
Съседът Иван обяснява, че не е виждал Николина повече от седмица.

Жестока трагедия разтърси до дъно жителите на Старо Струмско в Благоевград. 67-годишната вдовица Николина Калайджийска и дъщеря й – 35-годишната Илияна, са открити мъртви в мизерната им къща на улица „Прогрес“ в кв. „Струмско”. Телата на двете жени седели седмица без никой да ги открие. Майката Николинка е получила инфаркт, а дъщеря й – пълен инвалид, издъхнала в глад и студ, паднала до трупа на майка си.

09-01-08-nik4
Къщата на двете жени се намира в Старо Струмско в Благоевград.
09-01-08-nik33
Столът на Илияна стои празен.

 

Илияна е правила опит да отвори прозорец, за да вика за помощ. Паднала е и понеже от дете е пълен инвалид, не е успяла да се изправи.

09-01-08-nik1
В двора има доста дърва.

Илияна била напълно парализирана заради ваксина. Родила се нормално дете, до двегодишна възраст тичала из двора, докато не й поставили ваксина, която я приковала в инвалидна количка.09-01-08-nik5

Момичето дори не можело да говори, издавало само звуци.

А майката Николина била пенсионер и се грижела за дъщерята, мъжът й отдавна бил починал.

Двете жени живеели сами бедно, мизерно в порутена къща.

На двора е имало дърва, но не е ясна причината защо не са си запалили огън, вероятно не са могли.

В събота към 14,30 часа е даден сигнал в ОД на МВР-Благоевград, че съседи открили труповете на майка и дъщеря в къща, намираща се в Старо Струмско. Съседите са ги открили мъртви и двете на земята и веднага сигнализирали в полицията.

Стаята на Илияна е светела цяла седмица и прозорецът е зеел отворен.

„Николинка не съм виждал повече от седмица да излиза навън. Двете с дъщеря й живеят бедно в къщата от доста години, майката е пенсионерка”, коментира 36-годишният съсед Иван.

„Видях, че от седмица не излиза Николина, но реших, че защото е студено си стои у дома. Ние не си говорехме и затова не съм проявила интерес какво става, коментира друга съседка. Тя не знаеше дали семейството получава някаква социална помощ.

Преди две години Илияна е била настанена в Център за настаняване от семеен тип „Мечо Пух” в благоевградския квартал „Струмско”, но не останала там за дълго.

„Съжалявам за тази трагедия. За новогодишните празници в края на 2015 г. майката Николина взела дъщеря си от социалното заведение за ползване на домашен отпуск за 3 месеца. След този период от време майката, която е определена от съда за настойник на дъщеря си, пуснала заявление, че отказва детето й да ползва услугите на Центъра за настаняване от семеен тип и си я прибрала. Ако младата жена бе в центъра, можеше да не се случи това”, коментира директорът на дирекция „Социално подпомагане”-Благоевград Александър Балев.

„Най-вероятно майката се е грижила добре за дъщеря си, имала е своите аргументи да я прибере в дома им. Жалко че така се стекли обстоятелствата и се е стигнало до смъртта на двете жени. Няма пропуск в работата и отношението на нашите служители в този случай”, категоричен бе Александър Балев.

Двата трупа бяха транспортирани в моргата на благоевградската болница за аутопсия. Трагедията е страшна, нелепо си отидоха две бедни жени, коментираха хората от квартал „Струмско”.