Патриотично! Потомка на войводата Стоян Мълчанков се срещна с деца в Гоце Делчев

Снимка: Трето ОУ

Седмокласничката Мария пази жив спомена за освободителя на Неврокоп

 

Потомка на войвода се срещна с ученици в Трето ОУ “Братя Миладинови“ в Гоце Делчев. Тя се казва Мария Дюлгерова, а в жилите й тече кръвта на големия български революционер Стоян Мълчанков – един от освободителите на Неврокоп.
Домакин на срещата бе трети „б“ клас с ръководители г-жа Москова и г-жа Джамбазова.
Мария е ученичка от седми клас на същото училище и достойно представя видния си прародител, постигайки успехи в учението и спорта. Патриотизмът й е вроден, твърдят всички, които я познават. Когато през 2020 г. е обявено състезание за лъвски скок в чест на годишнината от гибелта на Апостола, тя не се поколебава да участва – и печели призово място.
По време на срещата Мария Дюлгерова подари на децата портрет от своя изява, посветена на Освобождението на Гоце Делчев.
Третокласниците бяха впечатлени от храбростта на войводата и развълнувани от възможността да се запознаят с негов наследник.
Стоян Мълчанков е роден през 1875 година в село Скребатно, а пада убит вследствие на заговор през 1920 г. край Момина клисура. Той остава в историята като революционер, учител, околийски началник и народен представител. Неговият героизъм блясва в Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни. През 1903 г., по време на Илинденското въстание, спасява населението на цялото село Ковачевица, като извежда жителите на територията на свободна България. Друг интересен момент от живота на Мълчанков е, че по негова инициатива се изгражда теснолинейката Септември-Добринище.
За жителите на Гоце Делчев Мълчанков е символ на свободата. Преди 109 години неговата чета първа влиза в Неврокоп и освобождава задържаните в казармите на града българи.