Паунов и Чимев избрани за представители в Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион

Петър Паунов

Кметовете на Кюстендил и Дупница – Петър Паунов и Методи Чимев, са избрани за представители в Регионалния съвет за развитие (РСР) на Югозападния регион, съобщават от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Като заместници в съвета са излъчени кметовете на общините Сапарева баня и Трекляно – Калин Гелев и Радко Петрунов. Изборът е извършен на форум на НСОРБ, на който своите 17 представители в бъдещия Регионален съвет за развитие са излъчили 52 общини от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София.

Методи Чимев

Регионалният съвет за развитие е основен фактор в цялостния процес на планиране, управление, координация и изпълнение на регионалния план за развитие, както и в процесите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС. По думите на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, представила ключовата роля на регионалните съвети за развитие, изборът на представители в тях има своята основополагаща роля за подготовката и изпълнението на всички проекти, които ще бъдат финансирани със средства на ЕС. В публикация за форума, качена на сайта на сдружението, се изтъква, че интегрираните инвестиции през новия програмен период ще бъдат реализирани чрез комплекси от различни по характер мерки – както инфраструктури, така и допълващи, но и чрез финансиране от различни източници.

Местните власти в Югозападен район за планиране ще имат 17 представители в Регионалния съвет за развитие. Квотите за всяка от областите са определени на база данните на НСИ за броя на населението към 31.12.2019 г.