ПГ „Хр. Ботев” единствена с две пълни шестици на матурите в община Дупница

С успех 5,89 по испански СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ удрят тавана на оценките

Най-ниският успех е от изпита по философия на абитуриентите от Промишленото, имат 2,96

Профилираната гимназия „Христо Ботев” в Дупница е единственото училище в община Дупница, в което има абитуриенти, завършили с пълно 6, показва справка в Регионалното управление на образованието (РУО) – Кюстендил. ПГ „Христо Ботев“ е и училището в общината, постигнало най- висок общ среден успех на държавните зрелостни изпити за тази година. Успехът на гимназията, която е и най-старото училище в общината и само преди дни чества 140 години от създаването си, е 4,83. Втори са абитуриентите на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница, чийто успех е 4,80. Средната оценка на Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии (бившето Тютюнево) е 3,74. Зрелостниците на ПГ „Акад. С. П. Корольов” (Механото) са изкарали 3,52, а в Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление (Промишленото) – 3,46. За поредна година най-слабо са се представили завършващите Професионалната гимназия по транспорт (Автото), успехът им е 3,18.

В гимназия „Христо Ботев” най-висок е успехът от матурите по математика – 5,30. В СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ – по испански – 5,89. Оценката 5,89 на това училище е и най-високата, получена от дупнишките абитуриенти на тазгодишните матури. Възпитаниците на Промишленото са най-успешни по английски – оценката им е 4,12. С оценка 4,48 Тютюневото също показва най-добро постижение по английски. Резултатът на абитуриентите на Автото е най-добър по философия – оценката им е 3,61. За разлика от наборите си в другите школа, които са държали по 5, 6, 7 зрелостни изпита, завършващите това училище са имали само три матури. Освен по философия са имали изпити по български и литература и биология и здравно образование. Механото се представя най-добре по английски, оценката е 5,04.

Най-ниският успех от матурите на юнската сесия за дупничани е този по философия на зрелостниците на Промишленото, изкарали са 2,96.

Юлияна КОЛЧАКОВА