Певицата Станислава Димитрова-Съни от Перник: България е раят на земята

Станислава Димитрова-Съни e певица от Перник. Тя взе участие в тазгодишното издания на „Пирин фолк 2020“. Ето как се представи тя за читателите на в. „Вяра“. „Аз имам брат близнак и две по-големи сестри. Майка ми е имала голямо желание да се занимава с пеене, но на 28 години с четири деца това е невъзможно! – започна разказа си Съни.


Братът и сестрата близнаци са родени преждевременно – в края на шестия или началото на седмия месец. Поради тази причина Станислава е много чувствителна по темата за недоносените деца. И това е най-силната й вяра – че тези деца са докоснати от Бога!
„Държавата има пари, но не се използват по предназначение. Това принуждава много хора, в себе си патриоти, да потърсят работа от по-малкия в по-големия град и ако не им потръгне – да отидат в чужбина! И не говоря само за родители на деца със специални потребности, а за хора като нас”, заяви певицата. И дава конкретен пример – нейна приятелка съученичка е майка на дете аутист. И тя е намерила добри грижи за своето дете в Испания. „А България е рай на земята! И е крайно време политиците да разберат, че след като хората протестират, значи нещо не е както трябва!“, категорична е Съни.

Още като дете е започнала да се занимава музика, като се е пробвала да свири на тимпани, цигулка, китара, акордеон… Посещавала е младежки театър и танци, но голямата й любов е спортът. Посещавала е детска школа по народно пеене, където е печелила награди; по-късно е солист в хор „Родна песен“ под диригентството на Зоя Видес.
На 8-годишна възраст е посетила Москва и се е качила на сцена пред хилядна публика. По-късно са започнали експериментите – група по хип-хоп, специализиран клас по оперно пеене в Перник. Кандидатствала е в Консерваторията с поп музика, била е приета, но решила, че това не е за нея. Затова се е насочила към Нов български университет, където е завършила… джаз музика. На джаз музика се е учила от Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова и други именити джаз изпълнители. Явяването й на тазгодишното издание на „Пирин фолк“ е сбъдната бащина мечта. „Всяко едно нещо си има своето време! Явно за „Пирин фолк“ то настъпи 2020 г.“, смята Станислава Димитрова-Съни.
Благодарение на обучението си придобила навици и на водещ, което много й помага в работата – в Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. Там под една шапка са събрани Националната гвардейска част, ансамбълът и именити певци като Орлин Горанов, Росица Кирилова, Гуна Иванова; А новите попълнения са например внучките на Гуна Иванова Ива и Велислава Костадинови и Станислава Димитрова-Съни.
Днес е водещ на тържествени ритуали, в които участват военните. През последните три години е водила тържествените заря-проверки на Петрова нива, които са под патронажа на президента. Както и на кампанията „Бъди войник“ на военното министерство. В Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България е от 2003 г. Отваря дума и за българските военни, които са зад граница: „Армията е професионална и платена! Хората, отишли в мисии зад граница, го правят заради пари, но патриотизмът си е патриотизъм! Двете неща не се смесват!“, категорична е Съни.

Георги АРГИРОВ