Пекин изолира няколко квартала заради нови случаи на Ковид-19 в навечерието на старта на Олимпиадата

Властите в Пекин съобщиха вчера, че са отцепили няколко жилищни квартала северно от центъра на града, след като са открити два случая на Ковид-19, предаде „Асошиейтед прес”.
Китайската столица е в състояние на повишена готовност поради подготовката за домакинството на Зимните олимпийски игри, които се откриват в петък.
Още 34 случая са потвърдени сред спортисти и други лица, пристигнали за игрите, съобщи организационният комитет. Общо 211 души са дали положителни проби сред повече от 8000 души, които са пристигнали до края на съботния ден. Сред тях са шведски състезател по ски бягане и сноубордист от Словения.
Всички, пристигащи за Олимпийските игри, са изолирани от широката общественост за времето на престоя им в Китай, за да се предотврати кръстосано заразяване.
Жителите на квартал Анцзънли в пекинския район Чаоян бяха блокирани в събота и няма да им бъде позволено да го напускат.
Освен това градът създава 19 пункта в района, за да тества жителите всеки ден до петък, съобщиха официални лица на брифинг за пандемията, предаде Beijing News.
Двадесет и осем от новите случаи са на хора, които са дали положителен тест след пристигането си на летището, включително осем спортисти или служители на отбори, които трябва да участват в игрите от 4 до 21 февруари, съобщиха днес организаторите на уебсайта на игрите.
Властите налагат строги здравни мерки за игрите, като участниците, персоналът и медиите ще работят изолирано, без да имат достъп до обществеността. Участниците ще могат да се придвижват свободно между местата за настаняване и олимпийските обекти с официалния транспорт, но не им е позволено да се движат свободно на обществени места, посочва „Ройтерс”.
Междувременно днес здравните власти съобщиха, че до момента на жителите на Китай са били поставени над 3 млрд. дози ваксина. ТАСС припомня, че на 15 януари китайските власти съобщиха, че към тази дата напълно ваксинирани срещу Ковид-19 са били 1,22 млрд. души от населението, което възлиза на 1,41 милиарда.
Вчера в континентален Китай бяха регистрирани 58 нови случая на короновирус, което е по-малко от 81 случаи предишния ден. Здравните власти уточняват, че 40 от новите случаи са при пристигнали от чужбина./БТА