Пенсионерката с две висши Венета Очипалска от Кюстендил се бори срещу калкулирането на вдовишките надбавки към пенсията: Едва живея с 233 лв., не се класирам за никакви бонуси

Digimax A50 / KENOX Q2
Венета Очипалска

Знаете ли как самотни пенсионери като мен живеят с 200-300 лв. пенсия, заради калкулирането на вдовишките надбавки ме лишават от коледни и великденски бонуси, изплака пенсионерката Венета Очипалска от Кюстендил. Жената твърди, че има две висши образования, започна да обикаля институциите, за да търси инициативи как е възможно да се направят законодателни промени в това отношение.

„Винаги, когато се дават тези надбавки, се слага таван, до 300 лева е сега последно. Лошото е и че вдовишките ги слагат вътре. Това е крайно неправилно. Не съм съгласна към личната пенсия да се слага вдовишката надбавка и да ни лишават от други бонуси. Моята пенсия е 233 лева. Не взимам нито коледни, нито великденски, нито енергийни помощи. Вдовишката надбавка е като помощ за нещата, които жената не може сама да свърши  – примерно да си нареже дърва, да си направи ремонт и трябва да си вика майстор. Вдовишката надбавка не е социална помощ, трябва ясно да се разбере. Това е пенсията на починалия съпруг“, казва Венета. Кюстендилката разказва, че съпругът й имал стаж от 48 години.