Пенсионерският парламент в Дупница: Не виждаме светлина в тунела

Иван Жеков
  • Ексдепутатът от БСП Иван Жеков: България загива, а политиците се занимават с глупави спорове

  • Бившият председател на БЗНС Добри Веселинов: Като спечелиш изборите, трябва да поемеш отговорност

Пенсионерите в Дупница не са оптимисти за политическата ситуация в страната. Както е известно, правителство отново не беше съставено и ще има нови парламентарни избори. Те ще бъдат 2 в 1, като на 14 ноември освен депутати ще избираме и нов президент. Преди дни бе разпуснато и 46-ото НС. По този повод разговаряме с двама дупнишки пенсионери.
За разлика от истинския, в импровизирания пенсионерски парламент имаше консенсус. И двамата възрастни мъже не очакват добри новини в следващите месеци.
Бившият председател на БЗНС в Дупница Добри Веселинов дълги години е бил в политиката и има поглед върху събитията. Той призна, че с мъка гледа случващото се през последната половин година.
„Доскоро се занимавах с политика и със сигурност имам голям опит на това поприще. Мога да кажа много неща, но просто ме боли за цялата ситуация в страната. Не виждам светлина в тунела. Ето например Слави Трифонов. Много млади хора го харесват и гласуваха за него. Е, добре, след като спечелиш изборите, дори и с малко, трябва да поемеш отговорност. А вместо това, както казват хората, си плюеш на сурата. Така на следващите избори ще върнат Бойко Борисов на власт. Той може да има грешки, но е най-смел и вече го е показал. А има и друго нещо. Няма гладни хора и затова народът не е на улицата, за да постави категорично исканията си. Защото гладът е по-силен от най-големия автомат“, коментира пред „Вяра“ Добри Веселинов.
В центъра на Дупница попаднахме и на друг бивш политик. Иван Жеков е бил депутат от БСП преди повече от 20 години и изобщо не е изненадан от случващото се по високите етажи на властта.

Добри Веселинов

„Аз съм на 83 години и всички тези мръсотии са минали през ръцете ми. България загива. Колкото и да не ми се иска да го кажа, това е истината. Политиците в последно време само разтягат локуми. Дават някакви обещания, които после не изпълняват. От кого хората да очакват нещо? Колко много лидери и партии се изредиха, а положението у нас си остава все същото. Жалко за България. Това е една приказна страна, изградена с много пот и кръв. Както се казва, Бог ни е спуснал без парашут на най-доброто място на планетата. Има ли друга държава с такава природа и такова разположение? Имаме морета, планини и реки, имаме четири хубави сезона. Обиколил съм половината свят през живота си. И преди години всеки, като чуеше за България, казваше колко е красиво и ни хвалеше. Говореха за нас с уважение, а сега вече не е така. И в Европа, и в света ни гледат с насмешка. Дори ми е обидно да говоря. Политиците в момента само провеждат някакви глупави спорове и стават за смях пред народа. Избираме парламент през няколко месеца и накрая едно голямо нищо. Жалко и за младите хора, които имат стремежи. Защото не знам как биха могли да ги осъществят точно тук в този момент. Затова много кадърни хора избягаха в САЩ, Англия, Франция и други страни“, сподели крайното си разочарование Иван Жеков.
Пенсионерката Елена Димитрова пък е категорична, че на следващите избори няма да отиде до урните. „На парламентарните избори през април и юли се вълнувах повече от това какви ще бъдат резултатите. Но след като и този път не успяха да направят правителство, вече спирам да ги следя. Омръзна ми всеки ден да се карат в Народното събрание, докато има хора, които едвам свързват двата края. Разочарована съм от всички партии, защото не успяха да направят някакви компромиси в името на България. Решила съм, че през ноември месец няма да ходя да гласувам“, заяви възрастната жена от Дупница.

Димитър ИКОНОМОВ