Пенсионерът Стефан Стефанов в Дупница: И с горещините се свиква, пия много вода

Стефан Стефанов
  • Приемайте по 200 мл студени течности на всеки половин час, препоръчва д-р Цвятко Хантов

  • Психиатърът д-р Илка Иванова: Смешно е да излезеш с шапка и чадър, но е важно за здравето

  •  Над 200 души са потърсили лекарска помощ при над 40 градуса в Благоевградско

С повишаването на температурите се увеличава и рискът за здравето. В последните няколко дни жегата става все по-голяма и в следобедните часове централните улици на градовете и селата обезлюдяват. Дупница не прави изключение и през тази седмица централният площад „Свобода” е пуст в горещите часове.
Пенсионерът Стефан Стефанов не се бе уплашил от жегата и бе тръгнал до банкомата, за да си изтегли пари. Той е родом от София и живее в квартал „Люлин”, но съпругата му е дупничанка и често пребивават в града.  „Хората от моята кръвна група – тази на пенсионерите, трябва да избягваме да ходим по жегите. Но знаете, че понякога на човек му се налага да свърши някоя задача. Ето например банкоматът е на центъра и като останеш без пари, отиваш да си изтеглиш от пенсията.

Д-р Цвятко Хантов

Гледам да не излизам в най-горещите часове и пия доста вода. Внимавам да не се излагам на пряка слънчева светлина, дори и в момента си нося шапката в торбата. Но пък с нея ми става още по-горещо и ту я сваля, ту я сложа. Всичко е въпрос на свикване, дори и с жегата се свиква. На едни мои приятели дъщеря им живее и работи в Дубай. Наскоро си дойде за малко в България и започна да се смее, като видя как се плашим от 34-35 градуса. Знаете, че там е 45-46 градуса и е истински ад в сравнение с нашите температури. Дори се чудя защо понякога изкарват някакви прогнози за времето с катастрофални размери и уникални жеги. Дали не се опитват да разсеят хората от случващото се в страната и политическите ходове…”, каза пред „Вяра” Стефан Стефанов.

Д-р Цвятко Хантов, който от години работи в дупнишкия Център за спешна медицинска помощ, даде своите препоръки за избягването на здравословни проблеми в горещото време.
„На всеки половин час трябва да се приемат студени течности по 1-2 чаши, около 200 милилитра. Но това действително трябва да се приеме на сериозно и да се прави. Не трябва да се стои на пряка слънчева светлина, защото ще се получи слънчев удар, дори и да не е толкова топло. Има разлика между слънчев и топлинен удар. Топлинният удар може да се получи от обезводняване при горещина. Кръвното пада, на човек му става лошо, започва да диша тежко и да му се върти свят. Докато при слънчевия удар се получава оток на мозъка и може да се загуби съзнание за момент и той е по-опасен, става и по-бързо.

Д-р Илка Иванова

Обикновено има и комбинация от двете – хем стоиш на пряка слънчева светлина, хем е много горещо. При получаването на такъв удар трябва да се включи система. Човекът трябва да бъде изведен на хладно място, да го сложат да легне и да се напръска с вода. Разбира се, обаждането на телефон 112 е задължително, за да дойдат специалисти и след това да го включат на системи. Но за да се избегне всичко това, трябва да се избягва излизането по жегите. Нека хората да си пият чиста и бистра водица, това е най-доброто решение. Да не си казват, аз пих преди вода, не ми трябва да пия пак. Няма такова нещо. На такова време човек се дехидратира много бързо”, заяви пред „Вяра” д-р Цвятко Хантов. Той даде съвет и към възрастните хора да внимават с приема на лекарства за сваляне на кръвното налягане.
„В горещините кръвното трябва да бъде измервано по-често. На такова време се обезводняват, нямат толкова апетит и не се хранят много. По този начин кръвното им пада и трябва да внимават, преди да си вземат хапчетата, не трябва да го правят наизуст. Има разлика между приема на тези медикаменти в студеното време и на жегите. Не казвам да ги спират, а просто да си следят кръвното по-често”, завърши лекарят в Бърза помощ.
Потърсихме и опитния психиатър д-р Илка Иванова. Тя бе категорична, че хората в днешния свят трябва да се обърнат към начина на живот в миналото, който е бил далеч по-здравословен. По думите й това ще помогне не само за по-лесно преживяване на горещото време, а и за по-спокоен живот.
„Всички тези жеги обострят психичните заболявания. Горещото време повлиява на емоциите и психическото им състояние. Това важи не само за хората с проблем, а за всички. Настроението и сънят се променят. Всички хора, със или без заболявания, са страшно притеснени от жегата. Настъпват промени в кръвното налягане, страда оросяването на мозъка и съответно това се отразява. Изпотяванията и безсънието също се отразява на целия организъм. Нещата са комплексни. Бих препоръчала на хората да си стоят у дома и да пият повече вода. Но нека тя да не бъде ледена, газираните напитки също трябва да бъдат избягвани. Не е лошо да се пие и по-топъл чай. Внимавайте и с яденето, не се натоварвайте с много храна. По-добре яжте често, но по-малко. Не трябва да се приема и никакъв алкохол. Тези препоръки често се повтарят, но са много важни. Виждате, че това са неща от ежедневието ни, но трябва да се спазват и да им се обръща сериозно внимание. За нашата култура не е традиционно да се носят шапки, а те са много полезни. В цял свят задължително и жените, и мъжете са с шапки, това е една много хубава превантивна мярка. Чадърът също спада към тях. Сега звучи смешно да излезеш с шапка и чадър, но е много важно за здравето. Ако спазваме традицията от миналото и заимстваме от начина на живот и храненето отпреди години, ще живеем много по-добре и здравословно. Разбира се, че напредъкът в технологиите и науките е важен за всички, но трябва да живеем по-природосъобразно, както са го правили хората в миналото. Тогава ще сме далеч по-здрави, щастливи и спокойни”, коментира д-р Илка Иванова.
От Спешния център в Дупница заявиха, че въпреки по-горещите последни дни сигналите за прилошаване не са зачестили. Не така обаче е ситуацията в Пиринско. Над 200 души са потърсили лекарска помощ заради високите температури в Благоевградска област, където термометрите отчетоха над 40 градуса. Това съобщи за БНР д-р Красимир Михайлов, директор на Центъра за спешна помощ в града. “70 случая на повикване, при които са се отзовали нашите екипи с линейки, и 184 случая, при които са прегледани пациенти в нашите спешни отделения. За територията на област Благоевград ние разполагаме със 17 броя мобилни екипи и 10 филиала със спешни отделения, където амбулаторно могат да бъдат прегледани пациенти”. Пострадалите от топлото време са с установени високо кръвно налягане, нарушение на сърдечния ритъм, инсулт и колабиране.