Пенсионер дари камбана за оброчището „Св. Георги“ в Гуцал

Оброчището „Свети Георги“ в самоковското село Гуцал се сдоби с камбана. Тя е дарена от местния жител Васил Георгиев, който за пореден път влага средства и усилия в святото място. Разбира се, с изричното разрешение на свещеник Георги Шопов.
Ето какво споделиха от кметството в Гуцал.
„Днес Васко дари и съответно постави на оброчището камбана, която да озвучава на празници градинката и която ще даде съвсем различен облик на този църковен обект.
За разлика от много хора Васко няма да се оплаква, че пенсията му е ниска, че пандемията не му позволява да обикаля молове, че сметките са му увеличени два или три пъти, че този месец не е изкарал няколко хиляди лева или че ще си загуби времето за църквата или неин обект.
Без хвалебствия реши и направи това наглед скромно дело, но с безценна стойност. Дарението на камбана е най-вече духовен акт, а това е нещо необяснимо. Може би ще го разберат само тези, дето имат души… Рано или късно всеки един напуска този свят и отива в друг, но камбаната остава. Остават спомените за миналото, за хората, а звукът от камбаната продължава да озвучава селото или града и да напомня на всички за вярата, за ценностите, за личностите и техните дела. От тях се иска само да се заслушат в нея и да чуят това, което тя разказва.
На Васко му пожелаваме да продължава с добрите дела, които прави, и на днешния светъл християнски празник свети Атанасий Велики да го закриля и не само днес, а през цялата година. Пожелаваме му здраве и дълголетие. Нека бъде пример за следващите поколения. А те дано поне малко се поучат от него.
А ние ще продължаваме да показваме и разказваме за добрите дела на хората от село Гуцал. И не защото искаме да се хвалим, а защото ще дойде време, когато ще останат само спомените за хората, добрината и делата…“