“Перача на Братя Галеви” Методи Ковачев се показа на светло, завъртя частен бизнес

Ангел Христов и Пламен Галев успели да изперат над 35 млн. лева

08-09-01

На светло е излязъл мистериозният инвалид, легализирал милионите на Ангел Христов и Пламен Галев, показа проверка на “България днес”. След години в изгнание Методи Ковачев отново е подхванал частен бизнес. Той е свързан с финанси, както и по времето, когато работеше за дупнишките мафиоти. Заради ключовата си роля във финансовата схема, легализирала десетки милиони долари, Методи Ковачев е известен и като “Перача на Братя Галеви”.08-09-01_0
Грандиозната афера бе разбита при акция на ГДБОП и специализираната прокуратура малко след като Галеви избягаха в чужбина. Това стана повод срещу инвалида Ковачев и двамата му шефове да бъдат повдигнати обвинения за пране на 35 млн. лева. Липсата на Ангел Христов и Пламен Галев не позволи и до ден днешен процесът да приключи, разказват криминалисти.
Стана ясна единствено схемата, по която Галеви и Ковачев са изкарали в чужбина огромните суми. Врътката се осъществявала чрез фиктивни сделки за продажба на луксозни лимузини втора употреба. По документи те се внасяли в България, а в замяна към чужди банки се превеждали солидни суми. В крайна сметка нито една от колите не стига до България, а следите на парите се губят из множество офшорни фирми. Следи за сделките са открити при обиска в имението на Галеви. Там антимафиотите попадат на няколко компютъра с документи. След като успяват да възстановят изтритите данни, лъсва схемата с участието на Методи Ковачев. Основна брънка в аферата е неговата фирма ЕТ “Мелита – Методи Ковачев”, чрез което са извършвани финансовите трансакции. Оказва се, че в периода 2003-2010 г. са извършени над 600 трансакции на суми от порядъка от 30 до 100 хил. долара. Методи носел парите кеш и ги превеждал винаги от едно гише в софийски клон на една банка. Обслужвала го винаги една и съща служителка. Основание за преводите били договори за доставка на автомобили втора употреба и авточасти. Контрактите били съвършено еднотипни. Сключвани са с две американски компании – “Виеро” и “Малоне”, швейцарската фирма “Аймакс” и компания в Кипър.

След операцията на спецченгетата Ковачев прекара известно време в ареста. Разбиването на схемата го принуди да замрази дейността на фирмата перачница. Закрити бяха и още няколко негови дружества, през които са засечени да минават солидни суми. Самият Ковачев, който извън ролята си на бушон няма почти никакви средства, мина в дълбока нелегалност. По това време според запознати той получава редовно средства, за да се издържа. В замяна отказва да разкрие пред следователите детайли къде точно са стигали парите на Галеви.
Инвалидът перач слага край на усамотението си едва преди няколко месеца. След дълго бездействие той отново активира дейността на фирмата си “Мелита – Методи Ковачев”, разказват криминалисти. Дружеството подхваща бизнес, макар и в малки мащаби. Засечена оперативна информация обаче подсказва, че в близко бъдеще може да се очаква разрастване на дейността благодарение на мистериозни помощници.

С влизане в затвора се размина и друг кадър на Галеви, забъркан във финансовите им афери. Вместо зад решетките счетоводителката им Невена Станоева отнесе пет години условно с решение на Върховния касационен съд. Тя бе призната за виновна в укриване 660 хиляди лева данъци от ръководената от нея “Инфра Асет Мениджмънт”. Собственици на фирмата са именно Братя Галеви и пернишкият наркобос Феодор Феодоров – Федката. Солидната сума е трябвало да се плати след продажба на дъщерното дружество “Бриксуърк кънстракшън”, но Станоева и управителят забравили да го направят.