Перник иска повече вода от яз. „Студена“ , екоминистърът: Там харчат повече вода, отколкото е вписано по документи

  • От понеделник работа започва комисия, която трябва да установи къде се корени проблемът с водата за Перник

  • Емил Димитров: Опитаха и с мен да направят като с Нено Димов

 

Перник иска повече вода, а като количества са същите кубици вода от яз. „Студена“ и преди режима. 1,6 млн. кубика вода на месец не им стигат с режим и нещо се случва, каза екоминистърът Емил Димитров. „За града има достатъчно вода, доставяна и по новия водопровод от София“, обясни той в ефира на БНТ. Той припомни, че целта на новото съоръжение е да се спре ползването на вода от язовира, за да може той да се напълни по-бързо. В него сега има 10,5 млн. кубика.

„В Перник харчат много повече вода, отколкото е вписано в документи“, каза още екоминистърът. „Проблемът в миньорския град не е в язовира, а изразходването на водата от него. Оказва се, че Перник е плащал едно количество вода на министерството, а е използвано много по-голямо. Предполагам, че предишният и сегашният кмет не са знаели. Двама души са знаели за това и те са контролните органи и шефът на ВиК-Перник“, коментира Димитров. Той показа снимки, наравени от негови служители, на които трябвало да се вижда участък на река Струма до Перник, а на тях се виждат само камъни и градини.

Той обяви, че е изпратил проверка какво се случва с новия водопровод към Перник и се оказало, че той работи. Тази проверка била използвана и да се установи колко вода има в язовира и как се разходва. „Тя приключи с констативен протокол, за да се знае какво се случва, защото аз не искам да се случва това, което се случва с предишния министър”, казва още Димитров. Той съобщи и че от понеделник почвала работа комисия, която да установи откъде е идвал през годините проблемът с водата за Перник.

В същото време сегашният министър на околната среда даде да се разбере, че не счита за своя отговорност, ако някой краде от язовира. Ако има един магазин, в който е вашата стока и някой я открадне, то виновен ли е този, чиято е стоката, пробва да обясни образно тезата си той. Язовирът е на МРРБ, ”Водоснабдяване и канализация” е на МРРБ, кранове, водомери, всичко е на МРРБ, водата условно я разрешава министърът на околната среда и когато я няма водата, се оказва, че той е виновен, заяви Димитров.

“Трябва много внимателно да се стопанисва “Студена”. Непрекъснато получавам писма с искания за отпускане на повече вода, без да има такива нужди и без да се отчитат проблемите”, твърди екоминистърът.

„Проблем имаме и с язовир ”Дяково”, амбицията ни е да му се промени генерално планът и да стане двугодишен изравнител и повече да нямаме проблем с него. Срамота е да се оказва, че един язовир не стига за град Бобов дол и един завод. Язовирът в Сливен също има проблем, там накарахме местното ВиК да поднови своите сондажи и те достигнаха лимит до 1 млн., така градът няма да има криза. Следващата критична точка след Перник е язовир „Шумен”.

В интервюто по БНТ той заяви още: „Опитаха се и с мен да направят това, което направиха с Нено Димов, при това със същия язовир “Студена”. Припомняме, неговият предшественик Нено Димов бе арестуван преди 3 месеца. Той беше привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, причинала водната криза в област Перник. Държавното обвинение твърди, че ексминистърът е довел до щети, които се изразяват в изразходване на над 7 млн. куб м вода на стойност над 11 млн. лв. от язовира. Едва преди няколко дни съдебен състав пусна Димов под домашен арест, независимо от противопоставянето на прокуратурата.

От думите на Димитров не стана ясно кой се е опитал да направи и с него като с Димов, но като се има предвид кой се занимава с него, то вероятно визира прократурата, която повдигна и поддържа и до момента обвиненията на бившия екоминистър.