Перник и Кюстендил с кандидати за европейски прокурори

Анита Джамалова и Ивайло Илиев са включени в окончателния списък с кандидатите

Двама магистрати от Югозапада са включени в окончателния списък на кандидатите за европейски делегирани прокурори. Това са Анита Джамалова от Перник и Ивайло Илиев от Кюстендил.

50-годишната Анита Джамалова е зам. окръжен прокурор на Перник заедно с Бисер Михайлов. Тя е омъжена за районния съдия Явор Джамалов. Ивайло Илиев също е зам. окръжен прокурор на Кюстендил, като предишните му длъжности са районен прокурор на Кюстендил и зам. районен прокурор на Дупница.

Шестима съдии, 15 прокурори и двама следователи включва списъкът за европейски прокурори, след като в петък, 16 юли, изтече срокът за подаване на документи за участие в подбора.

При първата процедура кандидатите бяха 31, от които прокурорската колегия избра 10. Одобрени обаче бяха само 4-ма. А шефът на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя за попълване на бройката.

Сред желаещите има две спецсъдийки – Елена Попова и Вилислава Ангелова, двама са магистратите от Софийския градски съд – Карамфила Тодорова и Атанас С. Атанасов, един е от ОС-Варна – Румен Попов, а шестият съдия е Галина Господинова-Стефанова от Софийския районен съд.

Окръжните прокурори са 13. Освен представителите на Югозападна България – А. Джамалова и И. Илиев, в списъка са още Анна Алексова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Николай Русинов и Милко Момчев от СГП, Мария Тодорова от Пловдив, Светослав Маринчев от Бургас, Яна Николова от Шумен, Стоян Лазаров от Военно-окръжна прокуратура, Бисерка Калпачева от ОП-София и Ирина Арменова-Янчева от спецпрокуратурата.

Двама са обвинителите от районни прокуратури – Здравена Янева от Пловдив и шефът на РП-Сливница Пламен Петков.

Следователите също са двама – Бойко Атанасов от отдела към СГП и Димитър Халачев от СО към спецпрокуратурата.

От ВСС уточняват, че предвид възможността за подаване на заявления по пощата е възможно да бъдат получени и други кандидатури.

Според правилата за подбор на Прокурорската колегия кандидатите могат да бъдат действащи съдии, прокурори или следователи на възраст не повече от 58 години, да владеят английски език, да имат статут на несменяемост и оценка “много добра” от последното атестиране.