Перник, Кюстендил и Стара Загора получават 3,1 млрд. лв. за зелен преход

Перник, Кюстендил и Стара Загора са трите града, които ще получат общо 3,1 млрд. лв. за трансформация на икономиката си, която зависи в много голяма степен от въглищата. Това гласи последният вариант на новата Оперативна програма за развитие на регионите 2021-2027 г., която предстои да бъде изпратена за одобрение на Европейската комисия.

Преди това обаче предстои публично обществено обсъждане, което ще се състои на 19 април, и е възможно към тези три града да бъдат добавени още осем, в които има производства, зависещи от въглищата.

Това са Сливен, Ямбол, Хасково, Бургас, Варна, Ловеч, Габрово, Търговище. За подготовката на териториални планове за справедлив преход за тях е сключено споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие. Засега обаче Европейската комисия е одобрила помощ само за Перник, Кюстендил и Стара Загора и дебатът по време на публичното обсъждане очевидно ще се състои в това дали на Европейската комисия да не бъдат предложени общо 11 града, пише 24 часа.

Програмата за развитие на регионите на практика е само един от източниците за зелената трансформация на икономиката. Другите два са Фондът за справедлив преход и Планът за възстановяване и устойчиво развитие, с което сумата става близо 7 млрд. лв. Последните два инструмента обаче ще бъдат използвани и за саниране, както и за други дейности, които нямат нищо общо с въглищата.

Общият ресурс на новата Програма за развитие на регионите 2021-2027 е 6,7 млрд. лв. Във финалния вариант на програмата почти няма изменения в сравнение с обсъжданите досега.3,1 млрд. лв. за зелен преход – само за Перник, Кюстендил и Стара Загора.

Според приоритет 1, който е за интегрирано градско развитие, ще се финансират проекти в десетте най-развити града (виж инфографиката за разпределението на сумите) за инфраструктура в областта на здравеопазването, образованието, социалните дейности, културата, спорта, туризма, жилищното настаняване, енергийната ефективност и обновяването на жилищни и обществени сгради, подобряването на градската мобилност.

Приоритет 2, чийто бюджет е 2,4 млрд. лв., е за интегрирани проекти в 40 по-слабо развити общини, като в тях с тези пари ще могат да се изпълняват идентични проекти, но предимство ще имат такива, чийто ефект се усеща не само в съответната община, но и в съседни.

Според насоките за кандидатстване проектите, които ще се одобряват, може да бъдат и само на една община, но предимство при оценяването ще имат такива, които обхващат няколко.