Перник празнува с духов оркестър и темпераментни танци

С тържествено честване Перник отбеляза националния празник. Десетки перничани, сред които кметският екип, областният управител, председателят на Общинския съвет, се събраха да почетат подвига на героите, борили се за свободата на народа. Под звуците на химна на Република България бе издигнат националният флаг.

„Трети март е много повече от официално тържество. Този ден е знаков, част от националната ни идентичност. Тази дата стои в основите на самочувствието и достойнството ни, носи трепета на национално единение“, каза кметът Владимиров. Той заяви, че съвременните българи днес повече от всякога се чувстваме длъжници заради величието на Шипка и Плевен, заради саможертвата на опълченците и хилядите знайни и незнайни воини от други страни и народи, воювали за нашата свобода и оставили костите си в земята на България.

„Дълбок поклон пред подвига на хилядите мъже и жени, пожертвали живата си, за да я има днес нашата България. Нека помним, да бъдем единни, да бъдем родолюбци, да съхраним непримиримия дух на нашите предци“, каза временно изпълняващият длъжността областен управител Иво Иванов.

Патриотичната музика, изпълнена от духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов, и темпераментните танци на обичания пернишки ансамбъл „Граовска младост“ допринесоха за още по-голямо празнично настроение в предпролетния мартенски ден.