Перник се нареди до европейските градове! Въвежда Зона 30 за ограничение на скоростта

Мярката вече е в сила за кварталите „Монте Карло“ и „Делта Хил“ в с. Кладница

Перник стана първият град в България, в който се въвежда Зона 30. В почти цяла Европа тази мярка се използва за управление и успокояване на трафика.
Първите квартали, в които се случва това, са „Монте Карло“, както и „Делта Хил“ в с. Кладница, съобщиха от общината.
Нововъведението е от ключово значение за разположения в центъра на Перник „Монте Карло“. Там се намират институции като Регионалната здравна каса, училища, магазини и заведения. В квартала вече е направена реорганизация на движението. Поставени са табели и са направени три пешеходни пътеки, две от които повдигнати.
Както писахме, улица „8 март“ става еднопосочна от ул. „В. Левски“ до края й.

Улица „Епископ Киприян“ става еднопосочна от ул. „Г. С. Раковски“ до ул. „В. Левски“.
Улица „В. Левски“ става еднопосочна между ул. „Епископ Киприян“ и ул. „8 март“. (В този участък са обособени паркоместа под 45 градуса, като така местата за паркиране стават двойно повече).
Улицата покрай тенис кортовете става еднопосочна от ул. „8 март“ към ул. „Епископ Киприян“.
Обръща се посоката на движение на безименна улица от ул. „Васил Левски“ към ул. „Г. С. Раковски“ (успоредната на бул. „Св. св. Кирил и Методий“).
На споменатите еднопосочни улици e организирано паркиране само на пътното платно. Обособени са места за паркиране на хора с увреждания. Маркирана е пешеходна пътека, която свързва площада с централната алея на парка.
В целия квадрант се въвежда зона за движение с не повече от 30 км/ч.
В обсега й попада и сградата, която се заема от ПМГ „Христо Смирненски“ и ОУ „Св. Иван Рилски“. Предстои между входовете на двете училища да се постави парапет, за да се ограничи неправилното паркиране и да не се налага децата да ходят по пътното платно.
Намаляване на броя на загиналите и тежко ранените при катастрофи, снижаване на шума и вредните емисии, както и улеснено пресичане на улиците са ползите от обособяването на Зона 30, както е популярна по света.
Тези зони съществено се различават от останалите пътища в градовете и в тях приоритет се дава на пешеходците и велосипедистите. Характерно за Зона 30 е проектирането на пътищата така, че да съдействат за свалянето на скоростта на движение на колите, както и използването на различен тип пътни покрития, за да се откроят местата в зоната.
В момента Зона 30 е въведена в населените места на по-голямата част от страните на Европейския съюз. В Германия се въвежда от 1980 г., досега са обособени повече от 17 хиляди подобни зони. Подобни зони има още в Швейцария, Франция, Великобритания, Италия…
В Холандия са обхванати над 30 000 км. от уличната мрежа в селата и градовете, което е повече от половината улична мрежа в населените места в Страната на лалетата. След въвеждане на “Зона 30” вместо разрешените дотогава 50 км/час в Холандия броят на нараняванията спада с една четвърт.

Светлана ВИДИНСКА