Перник с рекорден бюджет от над 113 млн. лв., ГЕРБ гласува с „против“ и „въздържал се“

Снимка: Архив
  • ГЕРБ: БСП не подкрепиха програмата за управление, това е много лош знак

  • Профилакториумът е пред закриване, тъне в огромни дългове

 

Общинският съвет в Перник прие рекорден бюджет за 2021 г. в размер на 113 483 709 лв. Увеличението спрямо първоначалния бюджет за миналата година е с близо 8 млн. лв.

Общата държавна субсидия е 47 920 490 лв., което е със 7 842 565 лв. повече спрямо 2020 г. Общият размер на планираните общински приходи е 59 690 451 лв. Инвестиционната програма е на стойност 48 899 785 лв.
Самият кметът Станислав Владимиров определи тазгодишния бюджет като рекорден. По думите му ще се запази приоритетът в развитие на подземната инфраструктура – ВиК и канализация. Предстои реализацията на проекта за воден цикъл, съобщи Владимиров. По думите му в него частта за обновяване на водопровода е много малка и ако не са били направени инвестиции през миналата година, сега по улиците на града е щяло да има огромни реки.

Увеличават се средствата в социалната сфера, а за дейности в сферата на културата се отпускат 500 000 лева, като механизмът, по който ще бъдат разпределяни те, ще бъде представен на следващото заседание на Общинския съвет. Все пак стана ясно, че те няма да бъдат разпределяни на сцена, а за дейности.

Профилакториумът ще се управлява от д-р Йордан Иванчев.

452 000 лв. са парите за спорт, като за местния футболен отбор „Миньор“ са заделени 250 000 лв.

Просрочените задължения на общината са намалени от 11 млн. лв. на 4,5 млн. лв., съобщи кметът. Кметът съобщи още, че Перник очаква средства от бъдещата зелена сделка като един от районите, в които трябва да бъде прекратено добиването и използването на въглища. Те ще бъдат насочени към създаване на по-удобна връзка със София, подобряване на инфраструктурата на индустриалната зона и на енергийната ефективност на сградите, подчерта кметът.

Съветниците от ГЕРБ гласуваха с “въздържал се” и „против“ при приемането на бюджета на община Перник за 2021 г. Приетият бюджет на община Перник е скандален поради невъзможността да бъде изпълнена приходната му част. Така аргументира своя вот “против” общинският съветник от ПП ГЕРБ Милена Миланова. Тя подчерта, че в бюджета са заложени суми, които са абсолютно несъбираеми, ако се съди от Отчета за касовото изпълнение на бюджета за 2020 г. Мотивът на кметския екип беше, че ниската събираемост се дължи на пандемията от коронавирус. Напомням, че продължаваме да живеем в условията на извънредна обстановка, допълни Миланова. Тя подчерта, че залагането на неизпълними параметри в бюджета е лоша практика от времето, в което кмет на общината беше Росица Янакиева, а Станислав Владимиров – неин заместник. Именно по този начин община Перник беше доведена до най-голямата задлъжнялост през последните години, категорична е Миланова.

“Ние сме конструктивна опозиция, която подкрепя всички положителни за развитието на общината практики“, заяви председателят на групата Денислав Захариев. Като пример той изтъкна факта, че в хода на сесията групата на ГЕРБ подкрепи предложената от кмета Програма за управление. От нея отпадна само отдаването на концесия на общинската почивна база в Рударци. „ГЕРБ адмирира усилията на общинската администрация за запазване и стабилизиране на Профилакториума. Смятаме, че това е правилната посока, в която трябва да вървим, за да бъде запомнен този мандат с единодействие по ключови за местната общност въпроси“, казаха ГЕРБ съветниците. Съветниците от ГЕРБ обаче бяха озадачени от получилия се парадокс, а именно – че колегите им от БСП не подкрепиха Програмата за управление. „Ако съпартийците на кмета гласуват с “въздържал се”, това е много лош знак за очакванията на БСП за реализацията на тази програма“, коментира Захариев.

Общинският съветник Любомир Жотев изрази съмнения, че оптимистичните цифри, заложени в бюджета, са изпълними, що се отнася до собствените приходи. „Кметският екип изтъква, че това е рекорден бюджет за общината“. Рекордна е обаче и държавната субсидия за Перник, допълни общинският съветник Андрей Павлов.

От групата на БСП пък заявиха, че бюджетът е социален и балансиран и подчертаха, че в сравнение с минали години прави впечатление справедливото разпределение на инвестиции за благоустройствени дейности и ремонти към по-голям брой населени места, без значение на политическата принадлежност на техните кметове.

Станислав Владимиров

Специализираната болница за долекуване и рехабилитация, която е общинска и е обременена с големи задължения. Изправени сме пред закриване на здравното заведение, предупреди по време на сесията кметът Владимиров.
Групата общински съветници от ГЕРБ единодушно гласуваха за освобождаването на досегашния и назначаването на нов временен управител на Специализираната болница за долекуване и рехабилитация. До провеждането на конкурс

Профилакториумът ще се управлява от д-р Йордан Иванчев,

 

завеждащ понастоящем Службата по трудова медицина на Александровска болница. Д-р Иванчев е бил управител на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация. Пред съветниците той декларира, че има нужния опит и ясна визия за финансовото стабилизиране и развитие на Профилакториума.

Общинската администрация създава мегаструктури

и се превръща в най-големия работодател на територията на общината, а това е в пълно противоречие със съвременните процеси на децентрализация, залегнали във всички стратегически документи на Република България. Превръщането на общинските администрации в основен работодател в общината крие редица рискове, що се касае до функционирането на местната демокрация. Това заяви в хода на сесията общинският съветник от ГЕРБ Александър Александров по повод докладната на кмета за увеличаване числеността на ОП “Флор”.

Мнозинството в залата подкрепи докладната, щатното разписание ще се увеличи с още 50 бройки.