Перничани изядоха 250 л курбан от кметското агне на Петър Теофилов на молебена, благодариха на Бог, че трусът от 5,9 по Рихтер не взе жертви

Градоначалникът д-р Вяра Цервоска: Най-важно е, че успяхме да преодолеем стреса, от поисканите 45 млн. лв. за щетите са получени 26,5 милиона

Молебен за здраве и благоденствие бе отслужен от свещенослужителите в централния храм „Св. Иван Рилски” – отците Борис, Николай и Людмил 5 години след кошмарното земетресение от 5,9 по Рихтер в Перник. Перничани благодариха на Бог, закрилника на града св. Иван Рилски и всички светци, които се честват през май, затова, че на този ден преди пет години трусовете нанесоха само материални щети и нямаше човешки жертви. Гражданите се помолиха и за благоденствие и спасение. Сред тях бяха кметът на община Перник Вяра Церовска и нейният екип, областният управител Ирена Соколова, депутатът д-р Александър Александров, представители на местния минипарламент. Раздаден бе и 250 л курбан, агнето за който бе дарено от кмета на село Богданов дол Петър Теофилов.

И днес ужасът от преживяното не е отминал, десетки домове все още не могат да бъдат възстановени. Кметът на община Перник Вяра Церовска вчера направи анализ на изминалия път към възстановяването на нормалния живот в пострадалите селища. «Най-важното е, че всички заедно успяхме да надживеем стреса, на който бяхме подвластни след кошмарната нощ и следващите дни, в които трусовете не спираха да люлеят земята, каза тя. „Има още средства, които Междуведомствената комисия дължи не само за общински обекти, но и на перничани. Някои от исканията им са в Административния съд и делата по тях продължават да вървят.

Все още има сгради, ремонтите на които продължават. Пример за това са например недовършеното училище в село Богданов дол, черквата в Кладница, за която са отпуснати средства, но не са усвоени по административни проблеми с отеца, който служеше там. В крайна сметка обаче най-важното е, че хората са живи и здрави, делата ще приключат, надявам се с успех за гражданите и там, където може, ще се помогне на гражданите”, заяви градоначалникът. Кметът уточни, че от поисканите 45 милиона лева за възстановяване на щетите от разрушителното земетресение са получени 26,5 милиона, което около 50 процента от нужните средства. 14,8 милиона лева са били определени за гражданите и предявените от тях искове, малко над 8 милиона са за обществени сгради – за ремонт на всички училища и детски градини. Изградени бяха и две нови детски заведения – в централния парк на Перник и в град Батановци. Работено е и по всички пострадали сгради държавна или смесена собственост, каквато е например пернишката болница. Близо 800 000 лева са дадени за ремонт на пострадалите черкви в Пернишко, от които не са довършени само храмовете в Студена и Кладница. Градоначалникът допълни, че за съжаление има пострадали читалища, за ремонта на които не са отпуснати срества. Това са културните средища в Рударци, Кралев дол, Кладница и Бела вода. В момента се ремонтира читалището в Драгичево и се надявам до есента той да приключи, каза още Вяра Церовска. Тя уточни също, че ежегодно до 31 март се подновяват исканията за всички средства, които са внесени в Междуведомствената комисия към Министерския съвет.

Молебен за здраве бе отслужен вчера и в село Дивотино, което най-тежко пострада при трусовете преди пет години. По време на службата, на която присъстваше и кметът на населеното място Румен Сергиев, отец Людмил отправи апел към всички жители на селото, които имат възможност, да дарят средства за закупуване на икони, за да може по-бързо да се изгради иконостасът в църквата „Рождество Христово“.