Пернишка делегация посети Хърватия за обмяна на опит по младежки проект

Делегация от Област Перник посети Република Хърватия като част от дейностите по проекта Raise Youth, съобщиха от “Подкрепа за младежта в област” Перник.

Във визитата се включиха представители на Регионален младежки център – Брезник, на Центъра за развитие на устойчиви общности – София, на общинските администрации на Перник, Радомир, Земен и Ковачевци, както и младежи, които имат идеи за развитие на собствен бизнес в сферите на земеделието, IT технологиите и туризма.

Главната цел на учебното посещение е свързана с обмяна на опит между двете държави и успешното имплементиране на иновативни практики и модели. В първия ден от същинската част на гостуването, групата направи туристическа и опознавателна обиколка на Загреб.  В присъствието на местен гид, представителите на България разгледаха едни от най-емблематичните забележителности на балканската столица.

Присъстващите добиха представа за богатото историческо и културно наследство. Особено запомнящо се остана посещението в градската музейна сбирка – Hrvatska kuća “Materina priča”, събрала на едно място характерни предмети от бита, а също така традиционни облекла, занаятчийски пособия и традиционни обредни символи.

Като част от посещението, в по-късната част на деня, делегацията се отправи към гр. Госпич, където беше посрещната официално в Raise Youth Center на водещия партньор по проекта. Емоционалната среща беше съпътствана с дегустация на местни ястия и напитки, както и с богата фолклорна програма.

Вторият ден премина в различни активности и обмяна на ценни знания. Рано сутринта беше организиран опознавателен тур на град Госпич и известните обекти в централната градска част.

Малко по-късно, екипът от Област Перник имаше възможността да разгледа един от най-посещаваните туристически обекти в района – Мемориалният комплекс “Никола Тесла” в село Смилян, където се намира родната къща на хърватския физик прочут с приноса си за въвеждането в широка употреба на променливия ток.

Следобед бяха посетени и различни обекти в сферата на туристическите услуги и агроземеделието, където участниците от нашите обучения имаха възможността да получат ценни знания за стартиране на собствен бизнес в гореизброените.

Сред тях интерес предизвика семейният къмпинг на Лука Жужинич, разположен в подножието на планинския масив Велебит. Мястото отдавна е известно сред местните и със своите иновативни “Хобит къщи”. Те са вкопани в земята, а тяхната визия е вдъхновена от славянската митология. Жужинич разказа интересни истории около възникването на идеята и как тя се е превърнала в успешен и работещ модел за привличането на туристи от цял свят.

В края на деня, беше посетена и ферма за производство на млечни продукти в гр. Остарие, поддържана от местната община (жупания) и осигуряваща заетост на голям брой хора от общността.