Пернишки ученици осъдиха мъж на 8 години затвор

Демонстрация на съдебен процес се проведе в Перник. Поводът е денят на отворените врати в Съдебната палата.
Симулацията бе направена от учениците от 10-и клас от специалностите “Съдебна администрация” и “Банкова охрана и инкасова дейност” на Шесто СУ “Св. Св. Кирил и Методий”.

  

В открито съдебно заседание бе произнесена присъда за отвличане чрез заплаха и блудство с непълнолетно лице – чл. 149 ал. 2, т. 2 и чл. 150, ал. 1, чл. 159, ал. 1 от НК, за разпространяване на порнографски материали и кражба на самоличност чрез киберпрестъпление – чл. 319 а във вр.с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс. На основание чл. 23 ал.1 от НК, Съдът определи и наложи на подсъдимия общо най-тежко наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 8 години, което да изтърпи при първоначален „строг режим“.

След съдебния процес бе проведена и лекция на тема: „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет“ от служител от специализиран отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП към МВР. Въпросите към служителя от ГДБОП бяха много, тъй като темата е изключително актуална за младите хора.

След това учениците се запознаха с т.н. “Синя стая”, в която се разпитват малолетните и непълнолетните лица. В края се наградиха победителите в конкурса за есе на тема „Интернет – приятел или враг“, като Яница Пламенова от 9.а клас спечели първото място.