Пети ден над София тегне смог

  • Фините прахови частици усложняват състоянието на хора с COVID-19, твърдят медици

  • Замърсен въздух дишат в Ухан и Ломбардия

Голяма част от София диша отрови, показва системата на Столичната община. Пет дни столицата изнемогва под опасен смог.

За изминалото денонощие и четирите градски станции на общината показват превишение на среднодневните норми. Превишението е минимално в “Дружба” и “Младост”, но надхвърля над 4 пъти допустимата концентрация на фини прахови частици в “Надежда”. Два пъти над нормите е концентрацията на ФПЧ10 и в “Хиподрума”, а в “Павлово” доближава двукратно превишение. Петата станция е на Копитото и това, че от нея никога не се регистрират превишения на нормите, не топли много софиянци.

Вчера ситуацията остана тежка. В 09,00 часа в “Младост” и “Надежда” замърсяването надхвърля допустимата концентрация над 3 пъти, в “Хиподрума” наближава 2 пъти. В “Павлово” превишението е минимално. Часовите стойности не се възприемат за показателни, тъй като допустимата концентрация е средноденонощна, но тези показания биха могли да помогнат на хората да планират деня си така, че да сведат до минимум излагането на мръсен въздух.

София е в сезона на температурните инверсии, но бездействието на общината допълнително влошава този непреодолим проблем. Тя е една от малкото европейски столици без реални мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Програмата на общината е направена само за пред ЕК, която веднъж вече ни осъди за мръсния въздух, а преди няколко дни ни предупреди с нова наказателна процедура, тъй като с още пет държави не сме намалили замърсяването. Така показанията на станциите никога не отговарят на условията за въвеждане на зелен билет например. Всяка зима общината хвърля прах в очите на гражданите с разисквания за нови облекчения на програмата, но с това поредният мръсен сезон се изнизва и обещанията се забравят.

На сайта на общината вече може да се следи и дълго чаканата система от 22 сензора за следене на въздуха, но в районите с най-тежко замърсяване в момента някои сензори показват, че са извън строя заради високите стойности, които регистрират. Прогнозата за днес е най-после да настъпи разведряване.

Замърсяването и COVID-19

В последните месеци се появиха изследвания, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици допринася за тежко протичане на COVID-19. Замърсен въздух дишат и двата региона, които бяха сред първите тежко засегнати от пандемията – Ухан в Китай и Ломбардия в Италия.

“Установено е, че инфекцията с COVID-19 засяга предимно вътрешния, ендотелен слой на кръвоносните съдове“, казва кардиологът и професор от университета в Майнц д-р Томас Мюнцел пред “Дойче веле”. Той е съавтор на изследването за връзката между мръсния въздух и Ковид-19. Точно този ендотелен слой е атакуван и от праховите частици. След като белите дробове са повредени от тях, те трудно могат да се защитят срещу SARS-CoV-2.

“Нашите оценки показват влиянието на мръсния въздух върху здравните фактори, които взаимно си влияят и се влошават, като по този начин предизвикват фатални вирусни инфекции“, обяснява Андреа Поцер, ръководителка на групата за атмосферна химия в Института по химия “Макс Планк” в Майнц, която също участва в изследването.

Замърсяването на въздуха и коронавирусът са опасна комбинация за кръвоносните съдове и сърцето, добавя професор Мюнцел. Хората, които вече страдат от сърдечни заболявания, са силно засегнати. Ако развият и инфекция с COVID-19, възниква риск от сериозни заболявания като инфаркт или инсулт. “Колкото по-малка е фината частица прах, толкова по-голяма е вероятността тя да достигне кръвта и да се абсорбира оттам в съдовата система”, обяснява Мюнцел.

АКТИВНОСТ

Столичният инспекторат отчита дейност – за ноември е проверила 86 частни и общински имота за горене на отпадъци; твърди, че ежедневно проверява определени квартали за горене на боклуци на открито; обиколила е 49 автосервиза и никъде не е открила да се горят отпадъци; инспектирала е 299 строежа и им е написала 52 акта; с Пътна полиция и ДАИ е проверила 66 МПС-та и 208 камиона и е установила 33 нарушения. В същото време обаче на сайта на инспектората е публикуван дълъг ферман с оправдания къде и как не може да проверяват инспекторите, тъй като предоставянето на достъп до частни имоти е доброволно, а стандарти за качеството на горивото няма.