Петков за ситуацията с Украйна: Явно напрежението се вдига

Ние искаме деескалация на това напрежение. Ще бъдем конструктивен партньор, посочи министър-председателят

Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че има опасност от война. Ние искаме деескалация на това напрежение. Ще бъдем конструктивен партньор. Tова заяви пред медиите премиерът Кирил Петков, който днес свиква спешно Съвета по сигурността заради напрежението НАТО-Русия-Украйна. Министър-председателят даде изявление пред медиите минути преди началото на съвместното заседание с правителството на Република Северна Македония в Резиденция “Бояна”.

“Оттук нататък Съветът по сигурността ще бъде основен орган за вземане на решения, когато става въпрос за сигурността”, подчерта Кирил Петков.

Според него на заседанието на Съвета днес ще се анализира ситуацията и ще се дадат препоръки за утрешното заседание на МС.

По въпроса за засиленото присъствие на корабите и самолетите на НАТО, Петков обясни: “Това не е някаква извънредна ситуация, а част от решението през 2016 г. за засилен “Air Policing” и засилено влизане в Черно море с военни кораби, но това е в тази рамка”.

Днес ще обсъдим точно обстановката, допълни Петков.

Премиерът се обърна и с призив към опонентите си: „Не е време да се упражнявате за политика. В момента имаме национален интерес. Нещата, които трябва да се говорят, са на база истински анализи, а не на някакви пиар кампании”, категоричен бе министър-председателят.

Заседанието на Съвета по сигурността е насрочено за днес, от 16:30 ч. Съветът е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

Вчера Алиансът съобщи, че съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа. Кремъл обвини Съединените щати и НАТО, че засилват напрежението. На този фон миналата седмица името на страната ни беше замесено заради искането на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния. НАТО отхвърли това искане. Вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво,

заявиха последно като позиция от Министерство на отбраната във връзка с изращането на военни сили от НАТО в България заради увеличаващото се напрежение в Украйна.

“Към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т. нар. “засилено предно присъствие” в Естония, Латвия, Литва и Полша и по “адаптирано предно присъствие” в района на Черно море. Възпиращият ефект от тях за нашия регион се базира основно на създаване на условия за по-видимо присъствие на НАТО и повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците. Това се постига чрез провеждане на учения с участието на съюзнически сили, основно във военновъздушния и военноморски домейн, в т.ч. усилена мисия по охрана на въздушното пространство и оптимизиран график на операциите на Постоянните военноморски сили на НАТО”, посочиха от МО. “Вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военно-техническо ниво. Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави-членки”, допълниха още Военното министерство. Междувременно вчера партия ГЕРБ поиска свикване на извънредно заседание в НС заради нарастващото напрежение в Украйна.

Малко по-късно през деня стана ясно, че такова ще има в сряда (26 януари) от 15:30 ч. В дневния ред е изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО- Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.