Петричаните Николай Кирчев и Костадин Запрев атакуват „Пирин фолк”, Илияна Катеринкина от Сандански влиза в конкурса с песента „Мома дяволита”

Николай Кирчев

Самоковският дует „Пирин” – Радостина и Румен, ще пеят „Биляна охридянка“

 

Започна представянето на участниците в конкурса за изпълнителско изкуство на “Пирин фолк”-Сандански. Програмата на международния фестивал предвижда на 24 август “Детски Пирин фолк” – конкурс за изпълнителско изкуство за деца между 8 и 15 години.

Костадин Запрев

Във втората вечер ще се проведе конкурсът за авторска македонска песен и конкурс за изпълнителско изкуство, а на 26 август е галавечерта на лауреатите на фестивала. Ето и част от талантите от Югозапада, които ще излязат на сцената:
Един от участниците е 21-годишният Николай Кирчев от  Петрич. Занимава се с народна музика от 12-годишна възраст. Професионалната си кариера започва на 14 г., когато се записва в школата по изкуства в НЧ „Братя Миладинови“ – 1914 – Петрич.

Илияна Катеринкина

След това започва да учи в ЮЗУ „Неофит Рилски”-Благоевград народно пеене в класа на народната певица Мариана Манолева. Участвал е в много концерти, фестивали и конкурси, на които печели престижни награди. На „Пирин фолк“-Сандански 2018 г. ще се представи с изпълнение на живо на песента „Море, моме, Магде“. Друг представител на Петрич е Костадин Запрев – на 17 години. Той учи в Профилирана гимназия „Пейо Крачолов Яворов”. Още от дете обича и пее народни песни. Участвал е в много концерти и фестивали. Бил е ученик на Владислав Вълчев.


Дует „Пирин”

Костадин е бил участник на „Пирин фолк“-Сандански 2017.
На „Пирин фолк“-Сандански 2018 г. ще се представи с изпълнение на живо на песента „Снощи минах“.

Дует „Пирин“ от Самоков – Радостина и Румен, ще участват в Конкурса за авторска македонска песен с песента „Биляна охридянка“ (музика, текст и аранжимент: Никола Ваклинов). Радостина Димова е родена през 1990 г. в гр. Самоков. Започва да проявява интерес към музиката още в най-ранна детска възраст. Взима първите си уроци на 10-годишна възраст. През 2008 г. се запознава със своята дуетна половинка Румен Иванов, покрай когото започва да се заражда любовта й към македонската песен.

Санданчанката Илияна Катеринкина ще вземе участие в Конкурса за изпълнителско изкуство с песента „Мома дяволита“. От 17-годишна има активно участие на малки и големи музикални подиуми, започвайки с автентични пирински песни, преминавайки през съвременните македонски, за да се стигне до нашата българска естрада. Понастоящем събира и архивира автентичен фолклор, пее в ресторанти и на тържества от различен тип с трио „Перуница“.