Петър Георгиев Рей представи последните си книги и откри изложба в Перник

Exif_JPEG_420

Всеки носи неподозирани таланти. В България имаме шансове, убеден е писателят

Юлияна КОЛЧАКОВА

Петър Георгиев Рей представи последните си книги – „Пътят” и „Планината”, и откри и изложбата „Преодоляване на гравитацията” в Двореца на културата в Перник. След премиерата в София и гостуване в Бургас талантливият писател и художник събра свои почитатели, приятели и близки в града, в който е израсъл. В местния храм на изкуството и културата перничанинът, който от години живее в чужбина, разказа за своя житейски път и препятствията, през които е преминал, докато се реализира като човек и творец. Авторът сподели и своята философия за живота.

„Всеки един от нас носи в себе си неподозирани таланти. Само трябва да се осмели да ги потърси!”, казва писателят. Подчертава, че дължи успеха си на факта, че е заминал за чужбина, плащайки цената с лишенията да не се реализира като актьор, какъвто е по професия, и униженията на емигрант.

Казва: „ТРЪГНИ – заблуда е да мислиш, че няма път до върха, до който никой не е стигал”. Отбелязва, че с книгите си иска да даде кураж на  младите хора, казвайки им, че всичко е възможно.

Убеждението му е, че за да успее, човек трябва да вярва в себе, да разчита на себе си, много да работи  и да рискува. „Обръщайки се към себе си, това ми даде куража да пиша. Първо започнах да пиша поезия, а след това написах и първата си книга. При писането на книгите в мен започнаха да се визуализират много изображения. Така ми хрумна да рисувам и един ден, в една снежна буря дойде идеята да започна да рисувам, което беше спасението в живота ми. Художествената работа и картините ми дадоха втори живот. Те бяха нещото, което покачи моя стандарт, даде ми възможност да имам доход. И не само това -даде ми едно абсолютно удовлетворение и един смисъл в живота ми”, посочи Петър. За ситуацията в страната ни казва: „В България имаме шансове”. „Животът в България не трябва да служи като извинение за това, че някой е неудачник. Човек не трябва да търси причините за неудачията си само извън себе си”, посочва писателят. Той самият би се върнал, за да играе в театъра.

Двете книги са плод на 25-годишен труд на Петър Георгиев Рей и са определяни от някои като пътеводител в сбъдване на мечтите. Предстои „Пътят” и „Планината” да бъдат представени в Пловдив. Присъстващите бяха изключително впечатлени от автора и неговите постижения. Вниманието приковаха  картините, които показва. „Толкова емоция и неудържимост в композиция с цветове и идеално-несъществуващи форми не бях виждал досега”, казва художникът Кирил Богданов за творбите на своя колега.

Пътят на Петър Георгиев Рей тръгва от пернишкото село Боснек- родното място на неговия баща, където минава част от детството му. Преминава през Перник, където живее до завършването на  средното си образование. Минава и през София, където завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Животът на Петър е свързан и с Враца и тамошния театър, където работи. Преди 31 г.  Петър и съпругата му Милена заминават за Канада. В Монреал се ражда дъщеря им София (25 г.) и тримата продължават да живеят там. Петър Георгиев Рей има зад гърба си над 40 изложби в САЩ, Канада, Франция, България. Преди години американският критик Кен Мофет го обявява за един от най-оригиналните художници, които творят през 21-ви век. Петър е автор и на сборник със стихове “Гвоздеи кръстни” (през 1995 г. е номиниран за поет на годината от International Society of Рoets в САЩ), на пиесата „Светлината, която мами” и издадените в България романи „Мислителят или насаме с един живял” и „Завоеватели”. В Монреал художникът успява да отвори и своя галерия.