Петър Паунов с остър коментар за сметището в Радловци

Paunov
Снимка - архив

Кюстендилският кмет заяви, че ще извади цялата фактология около депото за отпадъци

За съжаление не постъпи извинение от доскорошния министър на екологията Борислав Сандов, каза пред журналисти кметът на Кюстендил Петър Паунов. Миналата седмица Паунов отправи ултиматум към бившия вече министър, във връзка с изразено от него становище в телевизионен формат, по повод проблема с незаконното сметище в с. Радловци, община Кюстендил.
Петър Паунов поиска извинение за твърдения от страна на Борислав Сандов, които, по думите на кмета, не отговарят на истината, и заяви, че всеки ден ще изнася информация за работата на общинската администрация и министерството на околната среда и водите.
„Очевидно когато препятстваш интереси за милиони и разни лакеи не могат да обслужат господарите си, то ставаш мишена, защото браниш съгражданите си“, заяви на пресконференция Паунов.
„Най-важното, което произлезе от вчерашния отговор на човека, от когото искахме извинение, е, че някой трови съгражданите си, със запалването на депото. От февруари там не е имало запалване и очевидно провокациите, които бяха инициирани вече са пресечени, защото на мястото има непрекъсната охрана“, посочи още той.
Градоначалникът представи отговор от МОСВ, постъпил в Община Кюстендил на 19 април. „Мисля, че си спомняме всички, че точно това министерство и един човек, който трябваше да го оглавява до скоро, отправя тези твърдения“, каза Петър Паунов.
Отговорът касае извършени 72-часови замервания на въздуха на 28 септември 2021 година и на 8 февруари 2022 година, направени в Радловци, когато е имало запалване на сметището.
В документа се казва: „Съгласно нормите, представени при цитираните наредби при извършените замервания на качеството на атмосферния въздух в района на село Радловци, община Кюстендил , чрез мобилна автоматична станция, не са установени превишения“.
„Ако имаше превишаване на вредните емисии в атмосферния въздуха, същият този господин вчера се беше похвалил ,че е изпълнил едно свое обещание да отпусне 40 милиона за общини със замърсен въздух в България, които да си подменят горивни и отоплителни системи, както в битовите домакинства, така и в общинските администрации, дори могат да се закупуват електромобили. Ако е имало превишаване, къде сме ние в този списък и защо Кюстендил не е включен там. Дали отговаря на истината това твърдение заявено пред цяло България и кой има очи?”, попита Паунов.
Кюстендилският кмет показа и документи от община Перник и Регионалното сдружение за управление на отпадъците, от 2017 година и от 2020 година, в която Общината в Кюстендил е получила откази за депониране на отпадъци на тамошното сметище. „Ще извадим цялата фактология, но този въпрос трябва да бъде решен“, категоричен е Петър Паунов.