Петър Паунов: Учениците в Кюстендил остават без храна, ако управляващите не създадат стандарт

Виктор Янев се връща на поста зам.-кмет от 1 юли

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов призова незабавно да се създаде стандарт за храненето на учениците за предстоящата учебна година. “До момента за това се грижеха родителите и Община Кюстендил. Деляхме си разходите за храненето. Ако не бъде създаден такъв стандарт от управляващите, се опасявам, че тази година учениците няма да могат да бъдат хранени. В момента над 5.00 лева е издръжката за един обяд, при цените за горивата, електроенергията, продуктите” коментира Паунов на пресконференция в понеделник.
Той посочи, че желанието на всички е децата да бъдат обхванати в училищната мрежа, но за част от подрастващите, които живеят в недоимък, това е много важно, заедно с организирането на атрактивен и полезен учебен процес.
“Самата култура и поведение в училище са свързани и с пълноценното хранене, със здравословната грижа за всяко едно от децата”, каза Петър Паунов.
Припомняме, в средата на юни месец, отново на свой брифинг кметът Паунов алармира за проблема с ученическото хранене.
“Сметката в общинското предприятие “Ученическо хранене” сочи, че за последната година предприятието, грижещо се за храненето на децата в училище, е било дофинансирано с 479 хил. лв. Прогнозите обаче отиват за над 1 милион лева дофинансиране, което значи, че държавата незабавно трябва да подобри стандарта за храненето на децата, защото наесен няма кой да се погрижи и за това. Надяваме се на бърза реакция, защото в противен случай цели дейности и услуги, касаещи много хора, ще бъдат поставени в риск”, заяви тогава Паунов.
Кметът на община Кюстендил съобщи още, че от 1 юли в екипа на ръководния състав на Община Кюстендил се завръща Виктор Янев, който беше областен управител на област Кюстендил до м. май 2021 г.
Досегашният заместник-кмет на Община Кюстендил с този ресор Светослав Василев ще бъде новият секретар на Общината след спечелен конкурс. Той ще има организационни и мениджърски функции, посочи Паунов.
Кметът благодари на всички, ангажирали се и участвали в Празника на черешата в Кюстендил.