Петър Попангелов на 64: Не ми харесва този объркан свят

С приятели правим залози за победителите в ските – който познае, печели 300 г швейцарски шоколад

Преди броени дни легендата на българския спорт и световните алпийски ски Петър Попангелов навърши 64 години. Репортер на Sportal.bg го в намери в семейния хотел в Боровец, като разговорът е за Белия керван, за ските и за събитията в световен мащаб, които го вълнуват. Петър Попангелов е единствен от нашите скиори с победа в старт за Големия кристален глобус при мъжете.

– Една легенда на 64, как се чувства Петър Попангелов?

– Годините са си години, но се чувствам свеж. Няма от какво да се оплаквам. Заради световните събития животът стана сложен и много неща се обърнаха с главата надолу, ала съм доволен, че тук в Боровец пистите са покрити с изкуствен сняг и има много туристи, хората се забавляват. Това е важно.

– Кой от бившите ти колеги, с които карахте навремето в СК, ти се обади за да те поздрави?

– Алберто Томба и сега не ме забрави. Той ми прати специални поздрави. С него контактуваме редовно. Иначе през целия ден телефона не спря да звъни и не успях да отговоря на всички поздравления. Аз не ползвам Фейсбук и вероятно другите скиори са забравили, пък и всеки си е с ежедневните грижи.

– Ето един повод и Петър Попангелов да попадне в социалните медии…

– Не, не – не е за мен това. Няма да стане.

– По колко време отделяш на ден, за да караш ски?

– Не карам ски вече всеки ден. Карам рано сутрин, когато ангажиментите в хотела са по-малко. Хотелиерството е доста сложна материя и отнема много време. Все пак се старая поне три пъти седмично да карам по час и половина. Помага да се разтоваря психически … и да си припомня малко за доброто старо време.

– А какви са условията за ски? Вече каза, че повечето писти са отворени…

– Естественият сняг малко. Има го само по високите части. Иначе оръдията работят и покривката е около 80 см, което е стабилна основа. В Световната купа пък минимумът е 60 см, за да се получи твърда писта. Сега има много хора тук, тъй като има ваканция на нашите деца между сроковете, също така и в Англия учениците почиват. Преди два дни дойдоха повече от 2000 англичани. Весело е и пистите са пълни. Ще допълня още нещо понеже често ме питат. Става дума за разликата между естествен и изкуствен сняг. Казвам, че естественият е без пари. Шегата настрана, но е добре да има сняг. Изкуственият е по-плътен и по-труден за каране на начинаещите скиори. Той обаче е по-издържлив. Вече може да се кара и нощем – от сряда до неделя, което също ще зарадва много хора.

– А как беше в началото на януари?

– Еми болно време. Болно и за скиори и за заболяванията, идващи от високите температури. Но всичко е следствие на това, което се случва по света.

– Знам, че не пропускаш стартовете от Световната купа. Има ли я още тръпката по състезанието?

– Винаги се събираме. Имаме си специално място за гледане. Идва Кочов, бившия скиор, и други приятели. Гледаме, коментираме и правим залози, кой ще спечели. Който е познал победителя, получава 300 грама швейцарски шоколад. По принцип не изпускам старт от Световната купа.

– Как намираш Белия керван сега?

– Сега условията са малко по-равностойни. Навремето пистите се обработваха по съвсем различен начин. За първи път видях изкуствен сняг на олимпиадата в САЩ през 1980 година. Според мен на изкуствен сняг се кара много по-трудно, защото е по-твърд. Всичко с времето си. Не съм съгласен, че сега конкуренцията е по-голяма. Винаги е било трудно. Разбира се има явления като Стенмарк или Хиршер, но навремето Стенмарк го биеха … Има поне 15 човека, които могат да те изненадат.

– Микаела Шифрин е на път да направи нещо уникално – на крачка е да подобри рекорда по победи на Стенмарк. Възможно ли е тя да мине и кота 100 от победи?

– Напълно възможно. Само да не изпадне от форма. Онзи ден, когато я би германката, аз спечелих бутилка уиски. Имах усещането, че така ще стане. Имах предчувствие и Шифрин загуби само със 6 стотни. Ските са особен спорт. Има моменти, когато си във върхова форма, но не знаеш как да караш. Не е важно, че си на върха.

– Какво мислиш за представянето на Алберт Попов досега през сезона?

– Алберт добре държи фронта. Дано така да продължи и в следващите стартове. Вече е сред първите 15, което по-мое време беше първа група. Сега първа група е до 7 място, но това няма никакво значение. Важното е, че се справя и държи фронта, както казах.

– Какъв съвет би му дал в карането. Сякаш Аби няма проблеми с трудните участъци, но пък губи стотни на по-леките…

– Наистина му допадат стръмните писти, ала на тези стартове с по-лош втори манш ми се струваше, че кара на сигурно. Малко са скиорите, които карат и в двата манша еднакво. Алберт обаче направи голям скок за два-три сезона. Направи и много добра олимпиада в Пекин, а аз тогава познах, че ще бъде сред първите десет на слалома.

– Може ли според теб Алберт да се качи на подиум скоро?

– Възможно е. Той първо трябва да гони място в шестицата. Важното е да не се пренавива на старта. И място сред първите десет също добре за България.

– Какво пък не достига на Камен Златков досега?

– Той добре кара в стартовете на ФИС. С този заден стартов номер в Световната купа е трудно. Номерът обаче не е лотария да имаш лош късмет, той е на база резултати. В Световната купа е сложно, защото винаги се стремиш да гониш първите 30. Дано Камен оправи формата и да започне да диша във врата на тези първи 30 скиори.

– Накрая, какво си пожелава Петър Попангелов?

– Като всеки човек си пожелавам да съм здрав. От опит знам, че трябва да си пожелаеш много работи, за да ти се случат по-малко. Иначе си мисля за световните събития. Този объркан свят не ми харесва. Навремето имаше ред, спокойствие… Притесняват ме болните мозъци. Колкото и да съм умерен оптимист не мисля, че нещата вървят добре. В онези години имаше лозунг – „Спортът за един мирен свят“, сега не говорим за това изобщо…

Вижте колко курорти в Европа затвориха заради топлото време. Това е ужасно! В същото време световни политици се радват, че така се прави икономия на енергия. Пълен абсурд./Sportal