Петьо Кюркчийски зарадва дупнишките деца с уроци по парапланеризъм

Лицензираният инструктор планира още инициативи за малчуганите от региона

Лицензираният инструктор по безмоторно и моторно летене с парапланер Петьо Кюркчийски направи страхотна изненада на деца от Дупница.  В парк „Рила“ той нагледно показа на малчуганите основни правила и стъпки в летенето с парапланер. Малките останаха истински впечатлени и с огромен интерес задаваха въпроси за красивия спорт.
„Досега сме организирали фестивали по парапланеризъм, но те са били с по-масова насоченост. От миналата година имаме мини крило, което може да се определи като един вид малък парапланер. На него уча сина си, който е на 7 години. Тези, с които летим ние, възрастните, са по-голям размер и за управлението му изисква по-голяма сила, така че едно дете няма как да се справи с него. Докато с това мини крило може да летят и деца, които са на по 5 годинки. Знаете, че от ПСС-Дупница направиха тролей за 1 юни и решихме ние пък да се включим с това малко крило. Дечурлигата бяха много заинтересовани. Много съм изнендан, бяха супер любопитни. Показахме им как да се закачат, как се вдига парапланерът и как се управлява“, разказа пред „Вяра“ Петьо Кюркчийски.  Огромният интерес породи у дупничанина  идея, която смята да реализира скоро.

„Имаме една система, която е симулатор за летене. При нея висиш от една греда и все едно управляваш парапланера. Хрумна ми  да поръчам очила за виртуална реалност. Така децата ще могат да седнат на седалката на 1 метър над земята, слагаме им очила и им пускаме видео, на което все едно летят с парапланер.

В интернет има доста такива клипове. Така самото дете ще може виртуално да усети какво е чувството от полета. Разбира се, можем и реално да летим, но това изисква доста по-голяма организация. А със симулатора може да се направи много по-бързо и лесно. Планирам през лятото да направим един фестивал на ливадите срещу парк „Рила“. Ще покажем на децата от Дупница и региона какво представлява парапланерът и как лети, ще им демонстрираме и хартиени самолетчета. Може да направим и няколко демонстрационни полети. В тях може да се включат деца от 5 до 15-годишна възраст“,  уточни известният инструктор.

Димитър ИКОНОМОВ