Пет читалища защитават проекти за местното културно наследство

Специалисти от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН ще консултират 5 читалища от различни региони на страната в опазването на локалното културно наследство.

За целта се търси финансиране на дейностите, което може да стане чрез инициативата „Избери, за да помогнеш“.

Читалищата са от Петрич, София-град, Разград, Смолян и Перник. Всяко читалище е избрало своя тема и фокус на работа и е направило заявка за какво ще се изразходват средствата, които ще се съберат в кампанията.

Идеята беше да се подкрепят не дейностите по принцип на читалищата, а тези дейности, които са свързани с местното традиционно наследство, пояснява гл. ас. д-р Стела Ненова от секция „Антропология на народните изкуства и визуалните форми“ в Института за етнология и фолклористика към БАН.

Петте читалища развиват дейност, свързана със съхранение на различни танцови, певчески, традиционни практики и обичаи. Някои от читалищата имат и музейни сбирки, с отдели за етнография и фолклор.

„Идеята ни обаче беше да се съберат средства за запазване на тази нематериална култура, наследена в рамките на местните общности, свързана с фолклор, традиции.“

Читалище  „Просвета – 1928“ в село Габрене, община Петрич, ще документира традиционните празници в селото. Събраните материали – документи, снимки, видеа, вещи от предметния свят на селището, ще бъдат включени в специални образователни програми. За да се реализира пълноценно този замисъл, от читалището искат да закупят проектор.

Читалище „Мургаш – 1929“ в село Желява, област София, притежава богата музейна сбирка, която се състои от над 400 експоната. Тя е от 60-те години и е дело на местен виден читалищен деятел. „Археология, история на селището, голяма част от тази сбирка е с етнографски материали. Изключително богата, много ценна и добре организирана, но за съжаление малко невидима за широката аудитория. Освен хората от селото никой почти не знае за съществуването й.“

Затова от читалището предлагат със събраните средства да се преустрои помещението, в което се съхранява сбирката, и то да се използва за различни инициативи.

„Да кажем по повод дата от традиционния календар да бъдат поканени деца от местната общност, които например да бъдат обучавани в традиционни домашни дейности – тъкане на стан, предене на вълна, изработване на мартенички. В традиционна среда, която да е изградена от тези артефакти, които те притежават.“

Проектът на Читалище „Напредък – Юпер 1915“ в село Юпер, община Кубрат. Селото се гордее със своя буенец – лазарски танц, признат от експертите за живо човешко съкровище. По проекта читалището иска да събере традиционни рецепти за ястия, характерни за селището и региона, а събраният материал да излезе в книжка.

Читалище „Родопска просвета – 1923“ в Девин ще осъществи инициатива „Пътуващото куфарче“ – презентации за различни традиционни обичаи и календарни празници, типични за Девин и околността, които ще бъдат представяни в детските градини.

Читалището ще подобри и условията в библиотеката, където също ще се провеждат специално предназначени за деца и младежи образователни инициативи.

Читалище „Нови хоризонти 2009“ в Перник ще реализира ателиета за изработване на модели на сурвакарски маски. По време на ателиетата деца и младежи ще бъдат запознати с обичая „Сурва”./БНР