Пешеходец №1 на България Димитър Шипочки Митуш от Самоков стана на 83

Известният самоковец Димитър Шипочки Митуш , стана на 83 години. Някогашният алпинист, качил доста върхове, допреди няколко години живееше като клошар, но от известно време е обитател на дома за стари хора в Самоков. Преди това той живееше в къща, в която нямаше здрав прозорец.

Той е отявлен привърженик на БСП и допреди десетина години не пропускаше конгрес на левицата и винаги влизаше в светлините на прожекторите. На един от конгресите в София се яви на сцената с борово клонче в ръка и пожела на столетницата да е вечно млада и жизнена като боровата самоковска гора.

Самоковецът е известен и като пешеходец № 1 на България. За първи път минал пеш от Самоков до София през 1950 година в чест на мача „Червено знаме“ – „Ударник“. Твърдеше, че обикновено взима 60 км за 12 часа, като по пътя си спомня красиви неща от миналото. Споделяше, че е изминал 200 000 км с велосипед, което прави пет обиколки на екватора.

В Самоков за Митуш може да се чуят легенди, най-много от тях са свързани с изкачването му до Мусала с колело. Дори преди две години, през най-лютата зима в Самоков от последните години, когато термометърът дъжеше минус 22 десетина и повече дни, Митуш се разхождаше из улиците със замръзнал и прокъсан вехт балтон.

Десетки вчера го поздравиха за рожедния му ден, а ръководството на Дома му спретна мило тържество, което разчувства и сърцето на някогашния Донжуан, и на всички, които живеят там.

 

/Сн.Дом за стари хора – Самоков/