Пещерният човек Васил Илиев живее в дупка край Пастух при -29 градуса, спасиха го 

3-ма починаха в Кюстендилско, едно от телата е намерено в 46-и блок в Бобов дол

Digimax A50 / KENOX Q2
Ивайло Чалъков – главен експерт „Управление при кризи“ в община Кюстендил

Трима починаха в Кюстендилско по време на сибирския студ. Спасен е и така нареченият „пещерен човек” Васил Илев, който живее в пещера край Пастух. „Единият от тях е получил инсулт в село Бараково, другият е открит в Бобов дол, в 46-и блок. Третият починал е на 86 години.

 

Третият починал е на 86 години. Той е открит на адрес в Кюстендил. И тримата са възрастни хора, които са починали от различни заболявания, а не от студа“, съобщиха от звеното за спешна медицинска помощ. Пещерният човек пък е издирван с помощта на спешните медици и Гражданска защита. След извършен преглед мъжът е предаден на негови роднини.

Измерени са рекордно ниски температури от – 29 градуса. Без ток дни наред продължават да са няколко села. На тъмно са високопланинските Сажденик, Савойски, Червена ябълка и Двете реки. Екипите на ЧЕЗ продължават да правят опити и да възстановят тока. За да се подсигури тяхната работа, трябва да бъдат почистени пътищата и подходите. „Фирмата, която извършва снегопочистването в община Кюстендил, е с един дефектирал автомобил. Търсим техника и от друго дружество. Имаме проблеми, засега не са почистени пътищата за Бобешино, Церовица, Долно село и махали към Ръсово”, заяви Ивайло Чалъков, гл. експерт в община Кюстендил.

„Излизаме само в крайни случаи, спасението е в топлите дрехи“, коментира пенсионерката Иванка Драгнева. „Действително е студено, но пък това ще прогони вирусите, аз обаче не се уплаших и минусовите температури не ми попречиха на джокинга до Хисарлъка“, споделя спортистът Иван Василев.

През вчерашния ден се наложило жена от Кюстендил да бъде изведена от дома й, тъй като не е имала възможност сама да се грижи за себе си. Тя имала множество заболявания и се наложило настаняването й в здравно заведение. Общинската администрация в Кюстендил предупреди гражданите да не спират колите си по най-натоварените булеварди, по труднопроходимите и тесни улици в града, а паркирането на автомобилите да става така, че да бъде осигурен достъп на техниката за почистване. Гражданите и собствениците на търговски обекти трябва да организират сами почистването на снега и леда от тротоарите пред своите сгради, входовете на жилищните блокове, магазини и прилежащи площи, е упоменато в заповед, издадена от кмета на община Кюстендил Петър Паунов. При неспазване на заповедта и констатиране на непочистени тротоари, прилежащи площи, входове на жилищни блокове и магазини ще бъдат съставени актове на физическите лица в размер от 50 до 500 лева.