Пианистът Веско Стамболов с голямата награда “Акад. Марин Големинов” в Кюстендил

Веско Стамболов с голямата награда "Акад. Марин Големинов 2020”

Голямата награда “Акад. Марин Големинов 2020” бе връчена на пианиста Веско Стамболов. Събитието се състоя в Художествената галерия “Вл. Димитров-Майстора” в Кюстендил, което бе уважено от кмета Петър Паунов и зам.-кмета Светослав Василев.

Журито, което определи тазгодишния победител, бе в състав: председател – акад. Георги Минчев, членове – проф. Пламен Джуров, проф. Боянка Арнаудова, проф. Павел Герджиков, Райчо Христов, Лили Големинова, Дима Укалска.

Сред картините на Майстора квартет “Големинов”, който през 2019 година бе удостоен с наградата “Златен квартет”, изнесе концерт. Събитието се проведе в чест на 112-ата годишнина от рождението на големия български композитор Марин Големинов и се организира ежегодно от 2015 г. по инициатива на Музикално сдружение “Марин Големинов” и наследниците на Големинов, с финансовата и логистична подкрепата на община Кюстендил.

 

Кметът Петър Паунов и десетки кюстендилци уважиха културното събитие.

Веско Стамболов е професор по пиано във Висшата консерватория „Лисеу“ в Барселона, носител и на Кристална лира; за ярките му изяви през последната година, както и за представянето на Концерта за пиано и оркестър на Марин Големинов в три вечери в Шумен и София (в рамките на Софийски музикални седмици). Възпитаник на Националната музикална академия в София в класа на проф. Димо Димов и проф. Красимир Тасков, той е един от най-активно концертиращите български пианисти. Гастролира ежегодно на най-големите фестивали у нас, солист с неконвенционални и много издържани програми на различни български оркестри. Има специално отношение към музиката на Бах (Pianonews избира първия му диск с концертите на Бах за „Диск на месеца“. Осъществил е и първото интегрално изпълнение на концертите на Бах у нас) и към българската музика.