Пирамида от отпадъци издигат в центъра на Кюстендил

Уникалният проект е дело на Бояна Алексова – студентка в Бирмингам

Младата кюстендилка Бояна Алексова ще създаде уникален проект, комбинация от еко и арт. Проектът е част от магистърската й защита в университета в Бирмингам, Великобритания, където тя учи Изящни изкуства. Това съобщи нейният преподавател от школата за художници “Новите майстори” Евгени Серафимов. Бояна е сред най-изявените възпитаници на институцията.

Самият проект ще започне с почистването на определен участък от коритото на р. Струма, който бе затлачен от боклуци по време на пороите през пролетта. Община Кюстендил ще съдейства по всякакъв начин, включително за превозването на събраните отпадъци.

В почистването са заявили участие доброволци от различни младежки организации в Кюстендил, в това число и ромската общност, художниците от “Новите майстори”, както и жители на село Нови чифлик, в чийто район попада въпросният участък.

Очаква се да се включат поне 100 човека.

Кулминацията ще бъде изграждането на арт-инсталация „Съвременна пирамида“ в центъра на Кюстендил – пред Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Като материали за “пирамидата” ще служат всички синтетични отпадъци, събрани в здрави черни чували (минимум 100 броя) и завързани здраво, за да се избегне разпиляването. Инсталацията ще бъде експонирана в рамките на един ден.

Арт-инсталацията на Бояна ще се превърне в оригинална препратка към пирамидата пред Лувъра. Тя ще показва нагледно огромния контраст между природата от времето на Майстора и в наши дни.

“Един нов Майстор се завръща в Кюстендилско и е влюбен в природата, но всичко е толкова различно. Различно е и изкуството, което ще се роди”, заяви Евгени Серафимов. “Нашата акция няма да изчисти завинаги боклуците от Струма, но се надяваме да вдъхновим още хора да последват примера ни. Моля всички, които ценят Кюстендил, природата и здравето, да се присъединят към нас. Има осигурен транспорт. Почистването ще започне в 11, 00 ч в събота, 12 юни”, каза Бояна Алексова.

Младата жена е поканена да представи проекта си в Полша, в рамките на Фестивал за източноевропейско съвременно изкуство, който ще се проведе тази есен.

Краси Ценкова