Пирин взе жертва! Лавина погълна планинаря Лъчезар Жегов от Разлог

62-годишен мъж загина от лавина в Пирин. Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 снощи към 19:00 часа от района на хижа „Яворов“. Лъчезар Жегов, който е от Разлог, се придвижвал със ски, когато е бил повлечен от лавината. Открит е от отряд на местните спасители. Късно снощи тялото му е транспортирано за аутопсия от съдебен лекар.

Още преди полунощ информация за трагичния инцидент се появи в социалните мрежи на град Разлог.  Лъчезар Жегов (Зарето) е запален планинар,  който от години покорява родните върхове. Той е един от най-уважаваните автомонтьори в града.

Неговата съпруга Веска Жегова също е планинар. Тя е една от изтъкнатите майсторки на народни носии, колани,  запески  и други украшения, пазещи традиционната красота на българската шевица. Жегова е от най-сръчните везбарки в региона, чиито неповторими изделия са донесли на нея и Разлог признание от различни изложби  и представяния в страната.

„Вчера изгубих моя мил съпруг Лъчезар. Взе го красивата, но сурова Пирин планина! Остана там, под стръмните ѝ върхове и в нашите сърца – Завинаги!!! Обичаме те, непрежалим си. Беше пример за достоен живот, научи ни да следваме мечтите си. Почивай в мир”, написа в своя фейсбук профил опечалената Веска Жегова.

Трагичната вест за часове обиколи целия град Разлог. Жителите на Крапата махала изказват най-искрени съболезнования към почернената фамилия, която от години живее там.

Хората от града са потресени от случилото се, тъй като вчера времето е било подходящо за планински туризъм и никой не е очаквал подобен развой от разходката на Лъчезар.

Десетки са съболезнователните постове в местните социални групи. Хората пишат с уважение за достойния живот на 62-годишния Жегов. Припомнят времето, в което като ученик техният съгражданин е изобретил мини самолет, но плановете за  летене с него са били осуетени от тогавашната Народна милиция.