„Пирогов“: Пострадалите при трагедията на АМ „Струма“ са стабилни

Екип от прокурор и следовател получи в Скопие документация, свързана с тежкия идцидент

Пациентите, настанени за лечение в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ след инцидента на автомагистрала „Струма“, са в стабилно и добро общо състояние.
В момента в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия има 4-ма болни, които прекараха нощта в съответствие с очакванията на медицинския персонал на болницата.
В Клиниката по неврохирургия е настанен един пациент със счупване на два гръбначни прешлена, чиято операция бе осъществена по-рано тази седмица. Хирургичната интервенция на гръбнака е успешна и възстановителният процес е без усложнения. Същият пациент претърпя и успешна операция на подбедрицата в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ още в деня на хоспитализация – 23 ноември.
Двама оцелели от инцидента на автомагистрала „Струма“ бяха изписани от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в събота и с медицински транспорт на Република Северна Македония отпътуваха към родината им. В началото на следващата седмица, след оценка на медицинското състояние на болните, предстои тяхното поетапно изписване.
В началото на следващата седмица, след оценка на медицинското състояние на болните, предстои тяхното поетапно изписване и транспортиране към Скопие. А двама съдебни медици от Северна Македония се очакват в София, за да спомогнат за идентифицирането на тленните останки на загиналите в тежката катастрофа. Процедурата се очаква да продължи около седмица, след което телата да бъдат транспортирани в Северна Македония, обяви министърът на външните работи Буяр Османи.
Същевременно заместник окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена служба Младен Петров получиха в гр. Скопие, Република Северна Македония, документацията, поискана с молба за правна помощ, във връзка с разследването на тежкия инцидент с автобус на АМ “Струма”.
Бисер Михайлов и Младен Петров се срещнаха с главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески. На съвместна пресконференция двамата изразиха съболезнования към близките на загиналите и съпричастност към болката им и увериха, че се работи интензивно и непрекъснато за провеждането на бързо и обективно разследване по случая.
На българския екип са предадени ДНК проби, необходими за идентификация на загиналите при тежкия инцидент, документация за автобуса, показания на свидетели и др. Предсто и двама експерти от Института по съдебна медицина в Скопие да пристигнат в София с цел по-бързата идентификация на жертвите на инцидента.
Заместник окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов увери, че се проверяват всички версии и сигнали, свързани с инцидента на АМ „Струма“. Той изказа благодарност на главния прокурор на Република Северна Македония ЛюбомирЙовески, на ръководителя на Прокуратурата за борба с организираната престъпност в Северна Македония Вилма Русковска, на служители на министерства и експерти за съдействието им по случая и професионалната работа.