Писани яйца от Ихтиманско

Предстои един от най-светлите и хубави празници – Великден. На този ден на трапезата, освен че трябва да присъства козунакът, има и един друг важен символ – яйцето. То е символ на жизненото начало на обновителните процеси в природата. Традиционно приготвяните яйца за Великден са два типа: основен вид боядисани с еднотонов оцветител – боядисани яйца в червено, жълто, синьо и други, и рисувани или още наричани писани яйца.
За поредна година Исторически музей-Ихтиман ще направи изложба на тема „Ихтиманско писано яйце”. Изложби има във Варна, Пловдив, Ботевград, Брезник, УНИБИТ и Швейцария. Исторически музей-Ихтиман се стреми да запази този занаят и да го предаде на младото поколение.
Директорът на музея Велина Минева участва в многобройни изложби в страната и в чужбина. Желанието й е да остане този занаят в България, да представи техниката на апликационния восък (т.е. върху бялото яйце се пише с пчелен восък, растителни орнаменти, хора и животни и след това се оцветяват с цветна паста или боя) и най-старата техника на писане на яйца, т.е. върху бялото яйце се пишат с пчелен восък геометрични фигури, които се превръщат в цветя и след това се оцветяват в боя и се отстранява восъкът. Тези два метода на писане на растителни и геометрични фигури са характерни за нашия край. Техниките бяха демонстрирани във Виена от Велина Минева, а след завръщането си в България Минева представи лекция на тема „Ихтиманското писано яйце“ в УНИБИТ-Библиотекарски университет.